'De afgelopen tien jaar is de Huurcommissie totaal uitgekleed'
- Nieuws
- 'De afgelopen tien jaar is de Huurcommissie totaal uitgekleed'
Kees van Amstel heeft bij twee huurwoningen van hem ooit de huurverhoging geweigerd. Hiervoor is hij destijds naar de Huurcommissie gestapt. "Achterstallig onderhoud was een eufemisme. Het zegt iets over de vochtigheidsgraad als je vrienden je huis 'de druipgrot' noemen", zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De eerste stap naar de Huurcommissie ging redelijk soepel. "De Huurcommissie maakte gehakt van de huurbaas na mijn verhaal en de huurverhoging werd afgeblazen tot alles in orde was", vertelt Van Amstel.
Lekkend slaapkamerplafond
Zijn tweede gang naar de Huurcommissie verliep minder vlotjes. "Tien jaar later werkte de Huurcommissie wat minder goed mee dan de eerste keer, de zaak werd me bijna afgeraden. Ook het inleggeld was hoger", legt hij uit. Van Amstel was ineens niet meer zo zeker van zijn zaak. Tóch ging hij. Want een lekkend slaapkamerplafond is gewoonweg niet zo ideaal. Hij bereidde zich goed voor op de zittingsdag en was klaar voor de oorlog.
Maar op de dag zelf kwam de beheermaatschappij, Ahold Vastgoed, niet opdagen. "Dus ik won de slag -mijn huur werd niet verhoogd- overigens niet de oorlog, want het onderhoud werd daarna nog slechter. Maar zonder een goed functionerende Huurcommissie was er helemaal niks gebeurd."
De Huurcommissie is de enige club die je kan helpen tegen een malafide verhuurder. Alleen is deze commissie de afgelopen de afgelopen tien jaar totaal uitgekleed. "Als huurder sta je al zo vaak letterlijk in de kou", zegt Van Amstel.
Geen gemekker
Maar hoe erg is er beknibbeld op de Huurcommissie? "Ze hebben nog maar de helft van het budget en er zijn nog 15 plekken in Nederland open. En dat op 2,5 miljoen huurwoningen", legt Van Amstel uit.
Dat heeft als gevolg dat je niet de wettelijke 4 maanden op een uitspraak van de Huurcommissie moet wachten, maar soms wel 2,5 jaar. "In je druipgrot. Áls je al een uitspraak krijgt, want de Huurcommissie heeft liever dat je niet meer komt met je gemekker", zegt Van Amstel. Om tijd en geld te besparen, worden de zaken vaak schriftelijk afgedaan. Van Amstel vindt dat een achteruitgang: "Ik weet uit ervaring dat de kracht van die zittingsdagen was, dat je nou juist alles goed kon toelichten, die Huurcommissie zag even die druipsteengrot voor zich, en je lekkende dak, en je verrotte CV ketel. Men zag de mens achter de huurder."
Dus hij doet een oproep: "Mag die Huurcommissie weer op volle sterkte in Rutte 4? De woningmarkt is al een zooitje genoeg."