Opinie & Commentaar
BNNVARA

Protestsongs die verbroederen

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Protestsongs die verbroederen

De Strijdbare 17, een 23-delige serie waarin protestsongs van toen en nu centraal staan, stopt. Nog een keer de mooiste songs op een rijtje.

2017 is een jaar vol belangrijke politieke ontwikkelingen, zoals de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De spierballentaal van Turkije, Rusland en de Amerikaanse president.

Kortom, het is een jaar waarin verbinding, menselijkheid en solidariteit dreigen te worden weggeblazen door populisme, polarisering en eigenbelang. De Nieuws BV nodigde artiesten uit om te vertellen over hun favoriete artiesten, die een belangrijke muzikale bijdrage hebben geleverd aan het maatschappelijk debat.

Deze tijd schreeuwt om verbroedering

“Verdraagzaamheid en solidariteit vervagen en eigenbelang regeert. Deze tijd schreeuwt om de terugkeer van idealen en verbroedering. En nergens vind je die zo krachtig als in muziek. Muziek die verbindt, onrecht bestrijdt en menselijkheid vooropstelt. In de Strijdbare 17 komen ze voorbij: de protestsongs van toen en nu. Omdat het nodig is.”

Uitgesproken door Jan Marijnissen, openen deze woorden elke woensdag de vaste rubriek ‘De Strijdbare 17’ in De Nieuws BV. Na 23 weken komt er nu voorlopig een einde aan deze rubriek, waarin artiesten van nu een ode brengen aan hun favoriete protestzangers. In de NPO Radio 1 studio leggen zij ons uit dat liedjes als The Sign O’ The Times en Blowing in the Wind ook nu relevant zijn voor onze maatschappij.

Het zijn prachtige nummers op zichzelf, maar de politieke of sociale lading van deze nummers brengt een extra dimensie. In onze wereld lijken we ons steeds meer te laten leiden door angstgevoelens en wij-zij-denken. In de Strijdbare 17 proberen artiesten een tegengif te bieden voor de waan van de dag. En ze steken deze prachtige nummers op hun eigen unieke wijze in een modern jasje.

Pink Oculus - Imagine

Zangeres Pink Oculus koos voor de klassieker Imagine van John Lennon en bracht met haar eigen versie de presentatoren van De Nieuws BV in vervoering. In de studio zei de zangeres over de dromen waar John Lennon over zong: “Het is jammer dat dit een protestsong is. Het zou normaal moeten zijn.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pete Philly - Russians

Pete Philly bracht een nummer van Sting mee naar de studio: Russians. Voor Pete is het een nummer dat het ‘binaire denken’ aankaart: jij versus ik. “We leven in een systeem dat bestaat bij de gratie van conflict.” Hij hoopt dat mensen naar andere mensen kunnen kijken als een andere versie van zichzelf.

Zijn voorbereiding voor zijn uitvoering was beperkt, want de beat maakte hij in de auto onderweg naar de studio. En toch was zijn uitvoering betoverend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Glen Faria – Blowing in the wind

Glen Faria, bekend van hiphopcollectief Flinke Namen als MC Fit, bracht een nummer mee dat niet niet mocht ontbreken in deze 23-delige reeks: Blowing in the wind. Hij ziet het nummer als een gesprek tussen twee personen, waarbij één persoon simpele vragen stelt. En het blijkt dat er geen echte antwoorden zijn. Het kan dus gaan over allerlei onrecht, over kleine en hele grote zaken.

Video niet beschikbaar

Voorlopig komt er nu een einde aan deze reeks van strijdbare songs. Ze zijn alle 23 terug te vinden op deze pagina.

Ster advertentie
Ster advertentie