Kwaad over het klimaatakkoord?
- Nieuws
- Kwaad over het klimaatakkoord?
Vlak voor kerst krijgen we het klimaatakkoord cadeau en vervolgens blijkt iedereen kwaad. Politiek redacteur David van der Wilde zoekt uit waar je je qua klimaat het best boos over kunt maken aan de kerstdis.
"KLIMAAT KASSA!" kopt De Telegraaf in de vetste chocoladeletters die er te vinden zijn. “Collectieve Gekte!” zegt Thierry Baudet. En terwijl Wilders “schande!” roept over het klimaatakkoord zegt Klaver dat de rekening niet eerlijk verdeeld wordt. De milieuclubs en de vakbond zijn al boos weg gebeend met de aanmoediging “groot gelijk hebben ze” van Lodewijk Asscher.
Ook binnen de coalitie is er wrevel. Klaas Dijkhoff vertelt NRC bijvoorbeeld dat hij een boze burger wordt, door alle ‘klimaatstress.’ CDA-baas Buma -die van die klimaatrevolte- wil eerst cijfers zien voor hij met een oordeel komt. Segers en zijn ChristenUnie willen de spookbeelden verdrijven en ondertussen lijkt alleen Rob Jetten opgetogen door de gangen van de Tweede Kamer te wandelen.
Vies Geheim
Als je ziet welke wind door Den Haag waait en op opiniepeilingen een klimaatkoers wilt bepalen is ‘de grote verbouwing’ een onhaalbare kaart. Toch lijkt het grootste project sinds de Delta Werken er te komen. Het kleine vieze geheim is namelijk dat zelfs met het groenste kabinet ooit Nederland het smerigste jongetje van de klas is.
In Europa stoten alleen Estland en Luxemburg meer CO2 uit per hoofd van de bevolking. Wereldwijd staan we zelfs keurig boven Japan en China. Door de klimaatzaak van Urgenda weten we dat we zelfs viezer zijn dan onze eigen schattingen. In diezelfde zaak kreeg de overheid tot twee keer toe ongelijk van de rechter. En tot twee keer toe probeert dit kabinet bij een hogere magistraat alsnog het recht op niets doen af te dwingen. Genoeg om je druk over te maken dus.
Groenste coalitie
Aan de andere kant ben je ook niet gek als je met een rood hoofd staat te stampvoeten over hoe hoog Rutte III de lat voor zichzelf heeft gelegd. De doelen van dit kabinet liggen keurig in lijn met het Parijs-akkoord. Maar daarmee is het nog steeds veel ambitieuzer dan de rest van Europa. Eigenlijk is alleen de immens impopulaire Macron enthousiast over de duurzame transitie dan 'de groenste coalitie ooit'.
Sterker nog zelfs zonder klimaatakkoord wordt de ‘boze burger’ al behoorlijk op stang gejaagd. De Telegraaf denkt weliswaar dat de diesels en benzine-auto’s door het Klimaatberaad in de ban worden gedaan, maar dat staat toch echt allang in het regeerakkoord. Ook dat na dit 2021 geen nieuwbouwwoning met een gasaansluiting wordt gebouwd is niets nieuws, daar tekenden Rutte en zijn drie vrienden al voor.
Bange burgers
Natuurlijk kun je ook pissig worden om het klimaatakkoord. Terecht zijn er vraagtekens over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de groene revolutie. Misschien trekt niet iedereen een geel hesje aan, maar dat niet iedereen gelukkig wordt van de milieumaatregelen mag geen verrassing zijn. Dus dat Dijkhoff zich zorgen maakt om de gewone man en Buma waarschuwt voor een klimaatrevolutie bij een verkeerde aanpak? Logisch.
Wel vreemd is dat juist de VVD en het CDA niet de burger in bescherming nemen, maar zich buitengewoon hardmaken voor de grote vervuilers. Geschermd wordt met de concurrentiepositie en de angst dat het bedrijfsleven de biezen gaat pakken. Allerhande economen, De Nederlandse Bank en de Macro Economische Verkenningen van dit jaar komen tot een ander oordeel, maar dat mag de pret niet drukken.
Zo kan het dat weliswaar de meer dan de helft van alle uitstoot door het bedrijfsleven wordt veroorzaakt juist die groep als winnaar uit het klimaatakkoord komt. Die duurzame-heffing op je energierekening rolt bijvoorbeeld de zakken van de vervuilers in. Een cadeautje van dik een half miljard. In ruil daarvoor komen de bedrijven met plannen om toch minder vervuilend te worden. Vallen die tegen? Dan zou eventueel een boete kunnen volgen.
Boze Kamerleden
Toch raad ik aan om bij klimaatirritatie vooral naar de Kamer te kijken. De 233 pagina’s aan maatregelen liggen er namelijk omdat Den Haag niet zelf durfde te kiezen. Depolitiseren heet dat, zorgen dat je als parlement vooral niet verantwoordelijk bent. Daarom werden een stel knappe koppen onder het mom van draagvlak in een achterkamertje geduwd met een netelig vraagstuk.
Nu ome Ed Nijpels en zijn whizzkids op die lastige vraag met een moeilijk antwoord komen is de kritiek plots niet van de lucht. En dat is nog gekker dan het lijkt. Want het geklaag gaat vooral over de betaalbaarheid van het geintje, gek genoeg is dat precies het enige punt waar deze klimaatkoppen zich niet over mochten buigen. Dat is namelijk iets waar de Tweede Kamer helemaal zelf over gaat. Of zoals Nijpels het zelf zegt; “Het verdelingsvraagstuk is een politiek vraagstuk.”
David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV