Ahmed Marcouch wil dat salafistische organisaties ontmanteld worden
- Nieuws
- Ahmed Marcouch wil dat salafistische organisaties ontmanteld worden
Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch pleit voor het ontmantelen van salafistische organisaties. "Daar hebben we een aantal van in Nederland en die zou je moeten ontmantelen als onderdeel van het antiradicaliseringsbeleid, omdat ze een gevaar zijn voor de openbare orde en voor onze kinderen", zegt hij in de NPO Radio 1-special Van Oud naar Nieuw van Omroep WNL.
Video niet beschikbaar
Het is ook belangrijk dat moslims binnen de eigen gemeenschap het gesprek hierover aangaan, zegt hij. "En het debat voeren over hoe de islam gekaapt wordt door ideologische bewegingen, die uit zijn op politieke macht", zegt Marcouch, zelf belijdend moslim. "Op dit moment kennen we daar veel varianten van: het moslimbroederschap, het salafisme en de salafistische organisaties."
Salafistische organisaties
Salafistische organisaties hebben volgens de burgervader de grootste impact. "We hebben ze al jaren in onze wijken en ze beïnvloeden de jongeren dusdanig dat ze uiteindelijk hun rugzak pakken om naar het martelaarschap te gaan. Of streven een heilstaat na, met geweld als middel en het martelaarschap als grootste hoop. Dat zitten reële risico's", waarschuwt Marcouch.
"We hebben honderden jongeren de afgelopen jaren zien afreizen. Sommigen zijn gesneuveld, andere willen onze samenleving kwaad doen", legt hij uit. "Niet zo lang geleden is een groep van zeven mannen aangehouden in de regio van Arnhem die van plan waren om in Nederland een aanslag te plegen."
Rol voor moslimgemeenschap
Volgens hem kan de politiek niet alleen het probleem oplossen. "We spreken vaak over jongeren die afreizen naar Syrië en proberen aanslagen te voorkomen, maar binnen de moslimgemeenschap kan ook kritisch worden gesproken over het salafisme en kunnen de salafistische bewegingen worden aangesproken." De grootse beledigers van de profeet zijn immers geweldplegers en radicalen, vindt hij.
En salafistische organisaties hebben een streven om hun gedachtegoed in praktijk te brengen, waarschuwt Marcouch. "Moslims moeten het salafisme niet verdedigen en er niet over zwijgen. Onze kinderen moeten we behoeden van dit gedachtegoed. Jongeren die het gedachtegoed aanhoren en omarmen denken: ik moet het nu in de praktijk brengen. Daar moeten we als Nederlandse samenleving niet over zwijgen, maar zeker de islamitische gemeenschap kan een belangrijke rol spelen in het oplossen van dat probleem", benadrukt hij.
Salafistische organisaties ontmantelen Volgens Marcouch kennen moslimouders nu soms niet de gevaren van salafistische organisaties. "Sommige ouders zijn ook aanhangers van het salafistische gedachtegoed, en sommige weten niet beter. Die denken: het is dichtbij en orthodox. De salafistische organisaties hebben orthodoxie als façade. Met orthodoxie heb ik geen probleem. Als dat je manier van leven is, prima. Maar aan islamitisch gedachtegoed dat geweld legaliseert en de democratie en rechtsstaat verwerpt, moet je grenzen stellen. Er zit haat in tegen alle andersdenkenden. Ze brengen het wij en zij-denken over op kinderen."
Marcouch vindt daarom dat salafistische organisaties ontmanteld moeten worden. "Ik heb het niet over individuele salafisten, want soms weten zij niet beter. Die zijn soms gewoon orthodox. Maar salafistische organisaties zijn een gevaar voor de openbare orde en voor onze kinderen", aldus de burgemeester van Arnhem.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.