Opinie & Commentaar
AVROTROS

De maand van de waarheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De maand van de waarheid

Verlies bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het jaar daarop verlies bij de Provinciale Statenverkiezingen. En vervolgens ook nog verlies bij de Europese verkiezingen. Een halvering zelfs. Daar word je als D66 niet vrolijk van.

Dan heb je op een gegeven moment als partij wel een succesje nodig. Deze maand kan het gebeuren. Of niet. En dan moet je misschien concluderen dat deze coalitie toch niks voor jou is.

D66 nam bij de start van Rutte III loyaal haar verantwoordelijkheid. Zoals in het Regeerakkoord was afgesproken, ging het raadgevend referendum eraan. D66-minister Kajsa Ollongren mocht de executie voltrekken, met steun van -toen nog 'gewoon' Kamerlid- Rob Jetten. Ondanks de forse lading publicitair slachtafval die het duo over zich heen kreeg, kweten ze zich onverstoorbaar van hun taak.

Staatswiet

Dit corvee werd opgeknapt, omdat er in het Regeerakkoord voor D66 genoeg tegenover staat: stevige klimaatmaatregelen en een grondige hervorming van het pensioenstelsel, om maar wat te noemen. En er gaat een proef komen met het door de overheid gereguleerd produceren van wiet. Staatswiet! Kom daar maar eens om, in een kabinet met het CDA! Kortom, na het referendum-zuur zou er nog genoeg zoets in het verschiet liggen.

Laat het nu nét op alle drie deze punten spannend worden, de komende tijd. Neem de door D66 zo verlangde Wietproef. Die dreigt uit te lopen op een fiasco. Ten eerste door gebrek aan interesse bij de verantwoordelijke bewindspersoon: CDA-minister Ferdinand Grapperhaus. Deze schijnt, als dit onderwerp ter sprake komt, uitgebreid naar het plafond of uit het raam te gaan staren. Ook de gemeenten -met name de grote- zijn niet enthousiast. Deze week verloopt de deadline, en de vraag is of de gemeenten die zich hebben gemeld wel voldoen aan de door het Rijk gestelde eisen.

Gijzelingsactie

De pensioenhervormingen lijken er te gaan komen, nu er een principe Pensioenakkoord is overeengekomen. Maar het doorgaan is nog onzeker. Instemming van de FNV is afhankelijk van het uiteindelijke oordeel van haar Ledenparlement. Tot dat moment zijn de andere vakbonden, de Tweede Kamer én D66-minister Wouter Koolmees lijdend voorwerp van deze gijzelingsactie door de vakbond.

Dan de Klimaat-maatregelen. Eerst werd dit onderwerp geparkeerd aan 'Klimaattafels', waar een eindeloze rij lobbyclubs hun zegje mocht doen. Daarna moest er worden gewacht op doorrekeningen van planbureaus. Nu moet het kabinet met de billen bloot en worden er op vrijdag 21 juni kloeke besluiten verwacht. Achter de schermen wordt daarover door de coalitiepartijen nog druk gerekend en gepuzzeld. Daarbij zijn VVD en CDA een stuk minder gemotiveerd dan D66.

'Wat hebben we hier nog te zoeken?'

Zowel het nieuwe pensioenstelsel als de klimaatmaatregelen staan dus nog op losse schroeven. Onderwerpen die volgens D66 'twee kurken zijn, waar deze coalitie wat ons betreft op drijft'. Mocht de FNV het Pensioenakkoord torpederen, en zitten VVD en CDA voortvarende klimaatmaatregelen in de weg, dan heeft D66 een groot probleem.

'Als dit allemaal niet doorgaat, moeten we ons afvragen wat we nog in deze coalitie te zoeken hebben', hoor je daar nu. D66 snakt naar succes, in deze maand van de waarheid.

Over Remko Theulings

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator voor EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

Ster advertentie
Ster advertentie