Opinie & Commentaar
BNNVARA

Het is geen 1950. Waarom doen we alsof dat wel zo is?

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is geen 1950. Waarom doen we alsof dat wel zo is?

Ja, natuurlijk, in de ideale wereld spelen onze kinderen in de natuur. Zijn ze, met moddervegen in hun gezicht met stokken aan het spelen, bouwen ze boomhutten, springen ze over slootjes, klimmen ze in bomen. Of ze zijn eindeloos aan het knutselen en zitten met opgetrokken knieën uren op de bank in een boek, geheel gegrepen door het fantastische verhaal.

Ja, natuurlijk gaan die kinderen graag mee naar musea, want ze hebben immers al een hele boekenkast leeg gelezen en willen graag zien hoe het er nou echt uitzag allemaal. Ze staan geïnteresseerd knikkend voor schilderijen en bij jouw uitleg houden ze braaf hun mond en stellen ze ook nog eens tien relevante vragen waar jij het antwoord op hebt.

Ja, deze kinderen zijn megacreatief in hun spel, laten zich niet verleiden tot zoiets doms als ‘minecraft’, of ‘clash of clans’ gatverdamme wat is dat in vredesnaam? Nee hoor, zij laten zich inspireren door heel andere dingen en al hun vriendjes ook. Niemand wil eigenlijk op een ipad of op een computer. En smartphones? Buhhh, onzin. Lekker schilderen in het atelier en fietstochten door het bos maken. Dat willen ze. En jij zit daar als ouder tevreden glimlachend bij. Het is precies zoals je van tevoren bedacht hebt, deze opvoeding.

Zonder prestaties heb je gefaald

Gelukkig zijn er geen uitdagingen. Sta je niet te schreeuwen dat ze van de ipad af moeten, ben je niet eindeloos aan het onderhandelen over schermtijd, vraag je je niet angstig af of je leidt aan digitale dementie. Nee hoor, dat is er allemaal niet. Om je heen zijn er ook helemaal geen mensen die van alles vinden van hoe je je kinderen opvoedt. Er is ook geen maatschappij die alles van jou en je kinderen verwacht. Zonder prestaties heb je gefaald. Jij, ouder, jij miste de afslag. Had je maar meer moeten investeren. Beter moeten opletten. “Oh, wat jammer dat jouw zoon van het gymnasium af ging, misschien had je zijn gamegedrag toch iets eerder moeten aanpakken?” En: “Wat? Keken jouw kinderen naar Breaking Bad?”

Ja. Ja, dus. De realiteit is dit: Waarom moeten onze kinderen een soort Pietje Bel worden, maar dan met gymnasiumdiploma? Kinderen zijn van nature creatief. Ze zijn niet verdoemd. We zijn er zelf bij, als ouders. Mijn dochter en haar vriendinnetje zijn godzijdank continu aan het vissen. Mijn jongste roept godzijdank na twee uur ipad dat hij gaat voetballen. De twee oudsten hebben godzijdank ineens basketbal opgepakt. Zie je, kap toch eens met het veroordelen van onze kinderen. Leef en laat ze leven. Dan komt het allemaal wel goed.

Video niet beschikbaar

Phaedra Werkhoven is iedere dinsdag tussen 13.30 en 14.00 uur te horen als co-host in De Nieuws BV Junior.

Ster advertentie
Ster advertentie