Den Haag op de divan
- Nieuws
- Den Haag op de divan
Je zou er onzeker van worden en dat doen ze dan ook in Den Haag. Stalen tariefmuren, de Brexit, een agressieve Poetin, terrorisme, migratie, klimaatverandering en dan hebben we het nog niet gehad over binnenlandse problemen. Zoals het dichtdraaien van de gaskraan, groeiende scheidslijnen in de samenleving en misschien wel het ergste: enorm veel zwevende kiezers en snoeiharde electorale concurrentie. Doodeng.
Rustig vier jaar lang je standpunten uitventen en vlak voor verkiezingen de boel een beetje bijslijpen, kan allang niet meer. Het inhoudelijk profiel, het beeld van de leider en de band met de kiezer vragen permanent onderhoud. Het lijkt wellicht wat te kabbelen, maar ondertussen ligt half Den Haag op de divan te zweten.
De koers verleggen
De eerste die zich meldde was Lodewijk Asscher van de PvdA; het moet scherper en linkser. Hij kondigde een trits frisse ideeën aan, maar vooralsnog ligt er alleen een pensioenplan. Daarna werd het muisstil. De koers verleggen van een schip dat water maakt is ook lastig.
D66-leider Alexander Pechtold gaat voor regressietherapie. Door het herbeleven van de directe democratische waarden van zijn partij hoopt hij zich uit het moeras van de afschaffing van het referendum te trekken. Voor de zomer moet er een alternatief op tafel liggen. Als dat maar goed gaat.
Coalitie-collega Klaas Dijkhoff van de VVD kiest voor schreeuwtherapie. De bijstandsuitkering moet omlaag, dat soort dingen. Een klassiek waanidee, waarvan zelfs de VVD hoopt dat het nooit werkelijkheid wordt. Maar ja, je moet wat met die felle strijd op rechts. Er volgen vast meer praatjes.
Krijsen
Erkend schreeuwer Wilders is inmiddels overgegaan tot krijsen. Vorige week eiste hij zelfs het opheffen van politieke partij DENK vanwege de foute denkbeelden van een geradicaliseerde stagiair. Democratie anno 2018: aangifte doen tegen de premier en pleiten voor het verbieden van een politieke partij. Van die dingen dus.
Nieuw leiderschap en toch dalende peilingen. Bij de SP is daarom de twijfel toegeslagen. Zijn we niet teveel een 'zorgpartij' geworden? Was het uitsluiten van de VVD wel een slimme zet? Moet het roer drastisch om of is het een kwestie van oude ideeën afstoffen en weer in de etalage zetten? Het hoofd maalt door.
Mafklapper
Klaver zit evident lekker in zijn vel en opteert daarom voor bijscholing. Wie Rutte bij de volgende verkiezingen wil verslaan moet immers een hoop bagage hebben. In zijn zelf uitgestippelde opleidingstraject vindt Klaver het tijd voor lessen diplomatie. Zijn politieke peetvader en buitenland expert Bram van Ojik is de cursusleider. "Nooit meer een bevriend staatshoofd mafklapper noemen", luidt de eerste tip. Klaver knikt braaf en droomt verder van het Torentje. Ga ik het ooit halen?
Den Haag is een open GGZ-instelling voor dolende en onzekere mensen geworden. Permanente soulsearching is de norm en dat blijft zo. Bovendien bestaat er niet zoiets als politieke prozac. Alleen het placebo van het eigen gelijk helpt soms en dan slaat onverbiddelijk de twijfel weer toe.
Over Joost Vullings
Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.