Boonman bij de Britten: Brexit als inlegvel
- Nieuws
- Boonman bij de Britten: Brexit als inlegvel
[KRO-NCRV] Leven in het nu. Het wordt mij zo af en toe meegegeven. Ik denk dat Theresa May aan niets anders dan het nu denkt. Als ze gisteren voor de geest haalt, ziet ze de Theems waarin al haar eerdere woorden liggen en hoort ze het honend gelach van parlementariërs in het Lagerhuis. Zou ze aan morgen denken, dan zou ze er nu mee stoppen. De overtreffende trap van buffelen, daarover heb ik het hier.
Juist nu trekt ze als een politieke handelsreiziger langs een aantal Europese hoofdsteden met de vraag: hebben jullie nog wat woorden die ikzelf niet kan bedenken?
Benieuwd of premier Rutte nog een vondst heeft meegegeven.
Ik hoorde hier in het Britse nieuws dat er gesproken werd bij een continental breakfast. Daarmee suggereerden de verslaggevers dat van het Catshuisbezoek weinig te verwachten is.
Natuurlijk kan er een Brusselse oplossing worden gevonden. Daarin is Brussel gespecialiseerd. Pas als de brand niet meer te blussen lijkt, komt er plots van alle kanten water. Dat is bijvoorbeeld op papier nog eens uitleggen dat wat er in de scheidingsakte staat, niet is wat er staat, en dat wat er wel staat het ook niet is.
Inderdaad, een verklarende woordenlijst, bijsluiter, aanhangsel of inlegvel is een optie.
Maar alles lijkt te weinig en te laat.
Verkeerde inschattingen
Eigenlijk is het al aan het begin misgegaan. De vroegere premier Cameron dacht: dat referendum redden we wel. Fout ingeschat. Vervolgens dacht zijn opvolger May hoewel ze zelf tegen Brexit was evenzogoed in de premiersrol het tegenovergestelde goed zou kunnen regelen. Fout ingeschat, en het begrip geloofwaardigheid onderschat.
Het enige doel lijkt op dit moment, te voorkomen dat Theresa May opstapt. Soms denkt ik weleens dat de oppositie er net zo over denkt. Premier zijn in het Verenigd Koninkrijk gun je niemand.
Het gaat vandaag over wel of geen motie van wantrouwen, vooral ook omdat alle parlementariërs van huis waren gekomen om over de scheiding te stemmen. Dat gaat niet door, dus voor niks naar Westminster afgereisd.
Maar zo’n motie van wantrouwen, die in onze parlementaire cultuur meestal vooraf aan elk gebat als ingekomen stuk op tafel ligt, is in het Lagerhuis een unicum. Indienen van zo’n motie doe je als je weet dat je het haalt en de regering niet anders kan dan vertrekken. Indienen en bakzeil halen betekent dat het kabinet strikt genomen steviger in het zadel zit. Tactiek, dat is ook politiek.
De Mace
Zag ik nog iets opstandigs in het parlement deze week. Een kamerlid van de oppositie pakte opeens onverwachts de Mace. Dat is een soort middeleeuws verguld wapen wat dwars op de middentafel in het Lagerhuis in een houder hangt. Daar blijf je van af, want het vertegenwoordigt het gezag van de Queen. "Leg terug, blijf er af!", schreeuwden de conservatieven. Zoiets wordt gezien als een protestactie, en de BBC zendt het juist daarom niet uit, omdat het niets met het debat te maken heeft. Het kan allemaal nog erger. En dit is nog maar alles van vandaag tot nu aan toe.
Kees Boonman
Kees Boonman is iedere zaterdag te horen als politiek analist in Nieuwsweekend op NPO Radio 1. Daarnaast is hij politiek commentator bij Spraakmakers.