Opinie & Commentaar
AVROTROS

Meer, meer, meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer, meer, meer

Eerst even waar we een tekort aan hebben: leraren, verpleegkundigen, agenten, militairen, kogels, belastinginspecteurs, rijbewijskeuringsartsen, nog meer soorten inspecteurs, een veilige werkomgeving in de jeugdzorg, huurwoningen en nog veel meer.

Gelukkig zijn er sommige zaken ook in overvloed: extreem brakke ICT-systemen, drugscriminelen, daklozen, managers, regels en protocollen.

Cadeaubon van 460 miljoen

Zie hier de staat van de publieke sector na dertig jaar bezuinigingen, ombuigingen, taakstellingen, deregulering, privatisering en desinteresse. Na jaren crisis is het kabinet Rutte III weliswaar geld aan het pompen in de publieke sector, maar het is per definitie te weinig. Verwaarlozing maak je niet een-twee-drie goed.

Ook niet na een fijne salaris-inhaalslag en een cadeaubon van 460 miljoen euro. Nou moe! Gaan die docenten toch nog staken! VVD en CDA vinden het maar ingewikkeld en ook een beetje ondankbaar. Ondertussen lopen verpleegkundigen zich warm om op te komen voor hun arbeidsomstandigheden. 'Meer, meer, meer', is de aanhoudende hartenkreet van 's lands publieke dienaren.

Zo gaat dat

Minister van Financiën Wopke Hoekstra, die vanuit zijn ministerie uitkijkt over het Malieveld, schudt vertwijfeld zijn hoofd: 'In tijden van crisis heb je een hoop minder gezeur.' Stiekem verlangt hij naar de volgende crisis of op zijn minst een stevige recessie (we zijn haast vergeten dat crises hoogst zeldzaam zijn).

Slechts twee opeenvolgende kwartalen economische krimp en dan kan hij kwistig strooien met tegeltjeswijsheden en clichés als: 'We moeten de broekriem aanhalen', 'Het huishoudboekje moet wel kloppen', 'We kunnen niet op de pof leven'. Iedereen knikt dan gedwee en schikt zich in zijn lot, al lang blij dat ze hun baan nog hebben. Zo gaat dat in ons land als gure economische tegenwind ons in het gezicht blaast.

In tijden van relatieve voorspoed is daarom de onvrede veel groter. Waarom jezelf uit de naad werken voor een betrekkelijk laag salaris als het kabinet op Prinsjesdag een rondedansje doet boven een uitpuilende schatkist. Een typische paradox: het revolutionaire vuurtje laait in Nederland op als het juist goed gaat. Den Haag is dus gewaarschuwd!

Tijd van bezinning breekt aan

Tijd voor bezinning. En gelukkig breekt die tijd aan. In die zin, dat politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen van 2021 de tijd gaan nemen voor hun verkiezingsprogramma’s. Een stevig hoofdstuk met een visie op de rol van de overheid en de publieke sector zou mooi zijn. Klaas Dijkhoff van de VVD koos recent in een essay over liberalisme voor de middenklasse en zette het grote bedrijfsleven meer op afstand.

Er lijkt iets in de lucht te hangen. Ik kijk ernaar uit. Ook wil ik graag van al die verschillende politieke partijen weten wat hun recept wordt in tijden van recessie. Gaat dan het mes weer in de publieke sector? Wat zijn dan de prioriteiten? Weten we dat alvast. Dank u.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie