WK-column: zomers van Sochi doen je verlangen naar frisse duik
- Nieuws
- WK-column: zomers van Sochi doen je verlangen naar frisse duik
[NOS] De geur van zonnebrand, vrouwen die in hun trendy bikini’s flaneren over de boulevard, hippe bars met live-muziek bij een aangename buitentemperatuur van 27 graden. Welkom in Sochi, de belangrijkste badplaats van Rusland. Vreemd genoeg kreeg ik tot nu eigenlijk vooral winterse visioenen bij de gedachte aan Sochi. Twee keer was ik hier eerder. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014, en tijdens het EK shorttrack in januari 2016. De temperaturen lieten pootjebaden in de Zwarte Zee destijds niet toe.
Voor mij stond Sochi dan ook niet direct voor zon, zee en strand, maar voor sport. Het is de andere business waarop de stad zich richt. Toen de Spelen voorbij waren, werd het Olympisch Park omgetoverd tot een racecircuit. Sinds 2016 komt het Formule 1-circus hier jaarlijks langs. De Olympische ijsbaan werd getransformeerd tot tennisacademie. Elders op het park worden kunstrijders opgeleid. En het Fisht-stadion, in 2014 nog het decor van de slot- en de openingsceremonie (weet u nog, de blunder van de ontbrekende Olympische ring?), was destijds al voorbestemd een voetbalstadion te worden.
Natuurlijk, wij zullen ons de Spelen van 2014 herinneren als het Russische dopingtoernooi. Maar de manier waarop Sochi de -voor vele miljarden- aangelegde infrastructuur inzet om opnieuw grote toernooien binnen te halen, is misschien wel de toekomst. Niet voor niets zal in 2022 in Peking de Big Air-wedstrijd voor de freestyle-snowboarders in het voormalige atletiekstadion, het Vogelnest, worden gehouden. Misschien heeft Sochi ooit nog wel de ambitie om na de Winterspelen ook de Zomerspelen te organiseren? De basis ligt er, op een steenworp afstand van de Zwarte zee.
Grote vraag is evenwel wie het Fisht-stadion na het WK gaat bespelen. Als het gaat om grote evenementen staat Sochi weliswaar vooraan, het clubvoetbal wil maar niet van de grond komen. Het gerucht gaat dat Dynamo Sint Petersburg, een tweede divisieclub, naar Sochi wil verkassen, enkel en alleen om de wedstrijden in het grote stadion te kunnen spelen.
De Spelen hebben, zo vertelt mijn chauffeur, Sochi op de kaart gezet. Het toernooi heeft een aanzuigende werking gehad. Steeds meer skiërs weten hun weg te vinden naar de pistes in de bergen van Krasnaja Polyana, op minder dan een uur rijden van Sochi. Bij het Olympisch park wordt nog volop gebouwd. Nieuwe appartementen, maar ook een replica van het iconische ijshockey-stadion. Het zou een hotel moeten worden voor toeristen, die behalve uit Rusland veelal ook uit landen als China en Japan komen.
Niet alleen toeristen weten Sochi te vinden. Siberiërs bijvoorbeeld besluiten, geïnspireerd door het milde klimaat, naar de stad te verhuizen voor een warmer leven. Hopelijk vergeten ze hun zwembroek niet mee te nemen. Want, ervaar ook ik nu voor het eerst, de zomers van Sochi doen je verlangen naar een frisse duik.