Column | Annabel Nanninga over de Duitse verkiezingen
- Nieuws
- Column | Annabel Nanninga over de Duitse verkiezingen
De Duitse verkiezingen hebben een impact op Nederland, ziet columniste Annabel Nanninga. Met name op het gebied van immigratie. Nanninga heeft alvast een voorstel voor het debat vanavond bij Kwesties (NTR): laat ook Nederland meestemmen. "Immers, Angela Merkel heeft ook ons opgezadeld met de gevolgen van haar beleid."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Duitsland stemt. In mijn filterbubbel hoor ik vooral veel verbazing, nee, verbijstering over de verwachte winst van Angela Merkel. Wéér die vrouw aan het roer? Nadat zij Europa met drie luttele woorden, “wir schaffen das”, in het verderf stortte? Nadat zij met diezelfde woorden ook duizenden de dood in zoog, aangelokt door haar belofte van veiligheid, onderdak en geld?
Ja, weer die vrouw dus.
Het alternatief op links is de SPD van de EU-praalsocialist Martin Schulz, een handig overzicht van zijn inkomen en hofhouding in zijn EU-dagen vindt u hier. Op rechts hebben de Duitsers Alternative für Deutschland. Een weinig verheffende mix van altright, Wütbürger, Pegida-restjes en ander boosrechts. Dan is er nog klein-links en wat groen spul, geen serieuze opties voor afzwaaiende Merkelaars.
Gunstig voor de zittende Bondskanselier.
Kunnen we hier in Nederland eindeloos over borreltafelen en ons onbegrip een eind in de rondte twitteren. Maar we zullen het ermee moeten doen. En dat is eigenlijk niet eerlijk, want het maakt voor heel Europa nogal een verschil wie er aan het roer staat in Duitsland. Alle EU-lidstaten lijden onder (of profiteren van, maar gezien resultaten uit het recente verleden…) het beleid van de Bondskanselier.
Daarom heb ik een voorstel: we mogen allemaal stemmen. De stemmen van Duitsers tellen dubbel, vooruit. Maar de rest van Europa mag er ook wat van vinden. Immers, Angela Merkel heeft ook ons opgezadeld met de gevolgen van haar beleid. Gevolgen die ik persoonlijk bijzonder onvoordelig en zorgwekkend vind, maar hee, ook hier in Nederland zijn er types van de welkombrigades die Mutti Merkel misschien wél een heldin vinden en haar dus graag aan een vierde termijn helpen.
Wel zo eerlijk, toch? Of niet?
Anders mag Angela Merkel de komende vier jaar elke asielzoeker, vluchteling, gelukzoeker en terrorist fijn zelf in Duitsland houden. Dan moeten de grenzen van Duitsland dus dicht. Wie ze er in laat, mag de malle vrouw zelf weten. Maar laat ze er dan in ieder geval niet meer uit, de rest van Europa heeft er immers niet voor gestemd om iedereen en zijn moeder te schaffen.
Debat met Nederlanders en Duitsers vanavond
De bus van NPO Radio 1 staat vanavond in het Duitse stadje Kleef, waar veel mensen met een Nederlandse achtergrond wonen. Daar praten presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker met betrokken Duitsers en Nederlanders over de verkiezingen. Kan Angela Merkel op dezelfde voet verder gaan met haar ruimhartige asielbeleid? Of moet zij toch de instroom van nieuwe vluchtelingen beperken? En wat betekenen de proteststemmen?
Kwesties (NTR) is er vanavond om 20.00 uur. Meediscussiëren? Ga naar de Facebookpagina of stuur een bericht in de NPO Radio 1-app!
Annabel Nanninga is freelance verslaggever, opiniemaker en columnist voor onder andere ThePostOnline, RTL Z, Powned en Veronica Magazine.