Ayahuasca-aanbieders negeren waarschuwingen experts over medische gevolgen
- Nieuws
- Ayahuasca-aanbieders negeren waarschuwingen experts over medische gevolgen
Ondanks dat experts waarschuwen voor de negatieve effecten van ayahuasca voor mensen met psychische klachten, raden verkopers deze hallucinogene thee toch aan mensen met psychische problemen aan. Dit bleek zaterdag in Argos, na onderzoek van Thijs van Dorssen.
Ayahuasca: een toverdrank of een total loss? - Argos
Ayahuasca komt uit het Amazonegebied en zorgt meestal voor een heftige psychedelische ervaring. Dit komt doordat het middel dimethyltryptamine bevat: te vinden op lijst 1 van de Opiumwet en daarmee strafbaar. Het gebruik van het middel vormt voor mensen met psychische klachten een groter risico, vertelt Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut: "Voor alle drugs geldt, mensen met psychische klachten lopen extra risico. Dit geldt ook voor psychedelische middelen zoals ayahuasca. Wil je geen risico lopen dat de klachten verergeren of getriggerd worden, gebruik dan niks."
Weinig tot geen voor- en nazorg
Ondanks deze heldere boodschap, blijven veel ayahuasca-aanbieders van mening dat ook mensen met psychische klachten, zoals een depressie, het middel veilig kunnen gebruiken. Een Argos-redacteur belde verschillende aanbieders, met de vraag of zij een ayahuasca-ceremonie kon bijwonen. Daarbij deed ze zich voor als iemand met een depressie. Slechts een van de aanbieders vroeg haar een intakeformulier in te vullen, bij de rest kon ze direct terecht. "Ayahuasca is een heel goed middel tegen depressie", aldus een van de gebelde verkopers.
Niet alleen treffen aanbieders te weinig voorzorgsmaatregelen, maar de zorg die zij tijdens en na de sessies bieden, is ook niet adequaat. Dit vormt volgens psychiater Tijmen Bostoen, verbonden aan het platform psychedelica bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, een probleem voor ayahuasca-gebruikers met een psychische aandoening. "Ayahuasca-sessies zoals die nu worden aangeboden aan het gewone publiek zijn vaak kort, en daar hoort soms een klein nagesprekje bij. Dat is voor mensen met psychiatrische problemen niet genoeg."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.