Onderzoek
HUMANVPRO

Minister Weerwind: 'Systeem kinderbescherming piept en kraakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Weerwind: 'Systeem kinderbescherming piept en kraakt'

De kinderbeschermingswet is niet goed uitvoerbaar en de rechtsbescherming van de kwetsbaarste kinderen en ouders is onvoldoende. Noodgrepen en urgente actie zijn noodzakelijk. Dat zijn de conclusies van een dik rapport dat deze week verscheen. Wat betekent dat voor gezinnen, ouders en kinderen? Journalisten Judith Konijn en Barbara Schreurders spreken voor Argos met meerdere hoofdpersoon in dit dossier, waaronder minister Weerwind van Rechtsbescherming. Hij stelt dat het systeem beter moet en dat hij binnenkort met maatregelen komt.

Urgente acties noodzakelijk

Alleenstaande moeder Chantal kan meepraten over de kwetsbare rechtsbescherming van kinderen en ouders. Ze heeft drie kinderen die drie jaar geleden uithuisgeplaatst zijn. Sindsdien doet ze er alles aan om de kinderen weer thuis te krijgen. Maar dat is moeilijk. Waar loopt zij tegenaan? En hoe heeft haar oudste dochter Zoë, die nu in een grote instelling woont maar haar moeder erg mist, de uithuisplaatsing met alle gevolgen van dien, ervaren?

Argos spreekt in de reportage met een aantal hoofdpersonen over de stevige conclusies van het rapport over de kinderbeschermingswet, dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden, in opdracht van het WODC. Dat rapport stelt dat de wet niet voldoende beschermt en noodgrepen en urgente acties noodzakelijk zijn.

Uithuisplaatsingen: kinderbeschermingswet beschermt niet

'Systeem piept en kraakt'

Ook Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind reageert tegenover Argos op het rapport. De onderzoekers zijn, volgens Weerwind, niet kritisch over de wet, maar wel over de uitvoering daarvan. Hij ziet dat "het systeem piept en kraakt", maar ziet desondanks niets in een stelselwijziging. "Een stelselwijziging kost jaren en de ouders en kinderen zijn er niet bij gebaat als we nog langer stilzitten."

De druk op de minister om in te grijpen is hoog. Ook het personeel van instellingen die de wet moeten uitvoeren staat het water aan de lippen. De FNV kwam vorige maand met een ultimatum aan de minister.

Weerwind komt binnenkort met een pakket aan maatregelen, waaronder meer zij-instromers, minder bureaucratie en een norm voor de caseload van jeugdwerkers. "Er moeten extra handen en denkkracht bij komen om het werk te verrichten. Want de caseload per jeugdbeschermer is extreem hoog. Ik heb met vele jeugdbeschermers gesproken en het is veel te veel gevraagd als je vijftien, zestien, zeventien complexe gezinnen moet begeleiden." De minister wil ook naar de tuchtrechtelijke positie van jeugdwerkers kijken. "Als je jeugdbeschermers helden noemt, dan moet je ook goed kijken wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. En daar hoort deze vraag nadrukkelijk bij."

Al drie jaar doet Argos onderzoek naar uithuisplaatsingen. Bezoek de dossierpagina om eerdere uitzendingen terug te vinden, evenals een interview met hoogleraar jeugdrecht en plaatsvervangend rechter, Mariëlle Bruning, en meer.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie