Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: 'In Nederland worden vleermuizen verhandeld'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 'In Nederland worden vleermuizen verhandeld'

Je kunt in Nederland ook vleermuizen kopen, waarschuwen dierenrechtenorganisaties. Opgezette én levende. Na een factcheck van EenVandaag blijkt het inderdaad te kloppen: je kunt in Nederland vleermuizen kopen. Maar door zo'n vleermuis te kopen draag je bij aan de problemen die de huidige pandemie veroorzaakten.

Video niet beschikbaar

Een oproep van dierenorganisaties in de Telegraaf vandaag: 'Stop de exotische wildmarkten'. Geen vreemde oproep: want onderzocht wordt of de coronapandemie is ontstaan op een exotische wildmarkt in China. Maar ook in Nederland worden op grote schaal exotische dieren verhandeld, stellen onder andere World Animal Protectim, het International Fund for Animal Welfare en Stichting Aap en Spots. Waaronder dus vleermuizen. En dat moet stoppen, vinden zij.

Afgelopen zomer nog markten

Het klinkt gek: een levende vleermuis kopen op een markt in Nederland. Wat moet je er vooral mee? Maar het gebeurt wel, zegt Sanne Kuijpers van World Animal Protection.

"Je kunt in Nederland zeker een vleermuis in een kooitje kopen. Dat gebeurt ook hier op markten, dat hebben we afgelopen zomer nog gezien", vertelt Kuijpers.

Stinkende poep

Stichting Aap vangt vleermuizen op waarvan de baasjes toch niet zo enthousiast waren over hun aankoop. Waarom mensen een vleermuis kopen? Het kan van alles zijn, zegt Peter de Haan van de stichting. "Of het past bij hun imago, ze vinden het stoer, of ze doen het uit oprechte liefde voor die dieren."

"Maar in veel gevallen kun je niet thuis of in je schuur een situatie nabootsen waar het dier natuurlijk gedrag kan vertonen. En dan gaat het vaak mis", zegt De Haan. De beestjes blijken namelijk na aankoop tot verrassing van veel mensen nogal veel stinkende ontlasting te hebben. "En daar zitten ze dan niet op te wachten."

Ziektes

Vleermuisexpert Erik Korsten van de Zoogdiervereniging ziet dat er ook dode, opgezette vleermuizen worden verhandeld in Nederland. En die komen vaak uit tropische landen, uit met name Zuid-Oost Azie. "Daar staat vaak bij dat die dieren worden gekweekt, maar dat is helemaal niet waar. Het gaat vaak om gevangen wilde dieren." En als je die opgezette dieren koopt, help je dus die handel in stand te houden.

"Bij de handel in wilde dieren is er altijd een risico op dat ziektes die bij dieren thuishoren, ook bij mensen terecht komen. Het gaat om alles wat wij doen waardoor er minder leefgebied is voor de dieren en we waardoor we makkelijker met dieren in contact komen." De zogenoemde zoönosen, ziektes die van dieren op mensen kunnen overgaan, houden we zo in stand. "Alle uitbraken die we in de laatste 100 jaren hebben gehad, zijn daarop terug te voeren", zegt vleermuisexpert Korsten.

Vleermuizen die je niet mag houden

Op dit moment wordt er door het ministerie gewerkt aan een lijst van dieren die je als huisdier kunt houden. Van 260 verschillende diersoorten wordt beoordeeld of die veilig en op een verantwoorde manier te houden zijn als particulier. De Nederlandse vleermuissoorten mogen sowieso niet verhandeld of gehouden worden volgens Europese regels.

Verschillende tropische vleermuizen wachten nog op beoordeling door het ministerie. Maar er wordt niet verwacht dat de tropische vleermuis de lijst van huisdieren gaat halen.

Vleermuizen bij ons geen corona

Het ministerie geeft in een reactie aan: "Je kunt niet zomaar allerlei dieren importeren en houden, daar gelden wel regels voor. En de NVWA voert daarop de controle uit."

Hoewel het kopen van vleermuizen dus risico's met zich meebrengt, hoef je voor de Europese vleermuis trouwens niet bang te zijn, zegt Korsten. "De vleermuizen die je hier ziet, brengen zeker geen ziektes als COVID-19 over. Dat zijn onschuldige beestjes."

Feit of Fictie: levende vleermuizen als huisdier in Nederland?



Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie