Onderzoek
AVROTROS

Is ons eten minder voedzaam dan vroeger?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is ons eten minder voedzaam dan vroeger?

Door de veranderende bodem zouden er minder voedingsstoffen zitten in ons groente en fruit dan vroeger, waardoor ons eten minder voedzaam zou zijn. Klopt dat? Lammert de Bruin zocht het uit in de rubriek Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Vitaminen, vetten, proteïnes, koolhydraten: het zijn allemaal voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. Maar het gehalte van een van die voedingssoorten, namelijk mineralen, is met ongeveer een kwart afgenomen in granen, groeten en fruit.

Minder mineralen

Toch hoeft dat niet te betekenen dat eten over het algemeen minder voedzaam is, zeggen expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum en hoogleraar voedingsleer Martijn Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam.

"Er zijn dus wel aanwijzingen dat sommige groentes en fruit minder mineralen bevatten dan vroeger, maar er spelen wel een aantal dingen", vertelt Van der Vossen. Zo kunnen we tegenwoordig stoffen veel beter meten dan vroeger, waardoor de resultaten van toen misschien minder betrouwbaar zijn.

Bodem verandert

De mogelijke daling van het mineraalgehalte in groente en fruit komt vooral door de verminderde bodemkwaliteit. "Als de bodem wat verarmd is, dan kunnen er inderdaad minder mineralen in zitten, want dan is je basis niet goed", vertelt Van der Vossen. De mineralen waar zij het over heeft zijn bijvoorbeeld ijzer, zink en selenium.

Hoe dat komt is duidelijk, volgens Katan. "Omdat kwekers van nieuwe soorten groenten, fruit en granen zich tegenwoordig vooral focussen op de opbrengst, houdbaarheid, en dat het er mooi uit moet zien. Ze kijken minder naar het gehalte aan voedingsstoffen, want daar vraagt niemand naar."

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie