'Als het buiten onweert, moet je oppassen met de soep'
- Nieuws
- 'Als het buiten onweert, moet je oppassen met de soep'
"Als het bliksemt moet je goed opletten op wat je maakt, want je kan het niet op het gas laten staan. Dan komt het weer er in, zeiden ze vroeger. En dan gaat je soep bubbelen." De moeder van rapper Vjeze Fur zei het in een van zijn populaire kookvideo's #lekkerfred op Instagram. Klopt de oude volkswijsheid? Dat checkt Martijn Rosdorff in Feit of Fictie.
Video niet beschikbaar
Weerbericht
Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer ziet de uitspraak als een mooi verhaal uit grootmoeders tijd. Toch zit er wel degelijk een kern van waarheid in. "Een theoretische verklaring kan zijn dat als de soep een paar dagen oud is en al een beetje gist, dat door de luchtdrukverlaging - die vaak plaatsvindt tijdens een onweersbui - wat koolzuurbelletjes tevoorschijn komen. Maar dan gebeurt er nog niks. Je gaat er niet aan dood."
Maar wordt soep zuur door onweer? Voor kok Pierre Wind is het een bekende uitspraak. Hij groeide op met het idee dat je altijd naar het weerbericht moet kijken als je in de keuken aan de slag gaat. "Je hield rekening met het afkoelingsproces: gaat het onweren of niet?"
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
Het afkoelen van soep is belangrijk, en onweer kan ervoor zorgen dat dat een stuk lastiger gaat. "Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Volgens Pierre Wind hoef je je niet druk te maken als je een groentesoepje maakt. "Het gevaar zat 'm in gevogelte- en vleesbouillons die lang moeten trekken. Niet in de groentebouillons." Tegenwoordig heeft Pierre Wind een chiller waarmee hij de soep snel kan laten afkoelen, dus angstige momenten kent hij niet meer.
Geen soep koken bij onweer
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.