'Iraanse autoriteiten veroorzaakten zelf overstroming'
- Nieuws
- 'Iraanse autoriteiten veroorzaakten zelf overstroming'
Iran wordt de afgelopen dagen geteisterd door heftige overstromingen. Iran-correspondent Thomas Erdbrink zei daar vanochtend in het Radio 1-journaal over dat mensen in het land boos zijn op de autoriteiten. Zij zouden die ramp hebben 'gecreëerd'. Martijn Rosdorff gaat in Feit of Fictie op zoek naar antwoorden.
Video niet beschikbaar
Erdbrink zei vervolgens dat er onjuiste stappen zijn gezet in het watermanagement. De uitspraak roept vragen op, want in het droge Iran is het zeldzaam dat er zoveel water in één keer valt. En welke invloed heeft de klimaatverandering?
'Focus overheid ligt vooral op droogte'
Volgens Jeroen Aerts, hoogleraar 'Water and Climate Risk' aan de VU, komt deze enorme regenval inderdaad maar eens in de zoveel tijd voor. Daarom ligt de focus van waterbeheerders in Iran vooral op de droogte. "Iran heeft met veel uitdagingen te maken. Het is er erg droog, maar tegelijkertijd groeit de bevolking en dus de behoefte aan voedsel. Omdat daar de focus op ligt, wordt de natte kant af en toe vergeten."
Vlak na een ramp komt er het besef dat er ook op het vlak van waterbescherming maatregelen genomen moeten worden, maar dat besef zakt volgens Aerts na een paar jaar weer weg, als iedereen de overstroming weer is vergeten.
Prijskaartje
Peter Droogers, van FutureWater, een adviesorganisatie op het gebied van waterbeheer, heeft jaren geleden veldwerk gedaan in Iran, maar kan niet zeggen hoe de situatie nu is in het land. Toch is het volgens hem niet zo gek dat overheid nu de schuld krijgt. "Je moet er op voorbereid zijn dat er in erg droge gebieden veel water kan vallen. In elk land is waterbeheer een taak van de overheid dus als het niet goed gaat, is het logisch dat de overheid de schuld krijgt."
Droogers noemt ook het economische aspect. "Wil je als land meer geld aan beschermende maatregelen uitgeven, dan zullen dit soort overstromingen minder vaak voorkomen. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan."
Voorbeelden van maatregelen zijn volgens Jeroen Aerts, het bouwen van dijken ter bescherming of het maken van evacuatieplannen en waarschuwingssystemen. Maar het is volgens de hoogleraar ook belangrijk om niet te gaan bouwen in lager gelegen gebieden.
Feit of fictie: 'Overstroming Iran gecreëerd door de autoriteiten'
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.