De stad als genot voor het oor
- Nieuws
- De stad als genot voor het oor
Mensen, vogels, auto’s en in de verte een tram. De stad produceert zijn eigen geluiden, het ene verdraaglijker dan het andere. Hoe wordt de stad een auditieve oase?
Video niet beschikbaar
"Er is veel oog voor het visuele in de stad, maar het auditieve aspect is ook heel belangrijk." Dat zegt Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt voor de gemeente Rotterdam de geluidsbeleving in de stad en hoe die kan worden verbeterd. Van wie is de ruimte waar een geluid de boventoon voert? Dat is een belangrijke vraag voor Cobussen in zijn missie om het geluid in de stad prettiger te maken. Een straat die bedoeld is voor verkeer, is automatisch minder aantrekkelijk voor mensen die een kopje koffie willen drinken op het terras.
Reduceren, componeren en absorberen
Naast een geluid simpelweg te reduceren door de bron weg te nemen, valt een dominant geluid ook te componeren. Bijvoorbeeld door in de audiofrequentie van een rijdende tram andere, aangename geluiden toe te voegen die het vervelende geluid maskeren. Ook het gebruik van andere materialen in een stad kan de auditieve beleving worden beïnvloed.
Het laatste middel tegen ongewenst overheersende geluiden is het absorberen van tonen. Gevelbeplanting en meer groen in de stad zuigen geluid op, reliëf in de gevels van gebouwen ook. Allemaal voor de optimale auditieve beleving.
Villa VdB
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.