Deurwaarders staan steeds vaker bij leeg kantoorpand en opslagbox
- Nieuws
- Deurwaarders staan steeds vaker bij leeg kantoorpand en opslagbox
Malafide bedrijven maken steeds vaker gebruik van opslagboxen en virtuele kantoorruimtes als vestigingsadressen, terwijl ze er in werkelijkheid niet te vinden zijn. Hierdoor blijven zij voor gedupeerden en deurwaarders buiten schot. Barbara ter Kuile, bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) stelt, tegenover de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau, dat dit het werk van deurwaarders bemoeilijkt, omdat zij hierdoor vaak niets kunnen incasseren.
#27 - Het Onderzoeksbureau: Deurwaarders staan steeds vaker bij leeg kantoorpand en opslagbox - Het Misdaadbureau
Een virtuele kantoorruimte is een locatie waar je als eigenaar van een bedrijf niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Je kunt er gebruik maken van een zogeheten flexplek die je deelt met andere bedrijven. Ook kun je gebruik maken van een zakelijk postadres dat je laat noteren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voor ZZP’ers die het zich niet kunnen veroorloven om een kantoorpand te huren, maar ook niet altijd thuis willen werken, kan dit concept uitkomst bieden. Zakelijke afspraken kunnen op flexplekken plaatsvinden en het huren van zo’n kantoorplek is mogelijk voor een paar tientjes per maand.
Maar de KBvG ziet dat ook malafide bedrijven zich bij de Kamer van Koophandel laten registreren in virtuele kantoorpanden. Deze bedrijven gebruiken de adressen van die kantoorpanden als postadres, maar laten het ook registreren als bezoekadres, terwijl ze er dus vaak niet te vinden zijn. Volgens regels van de Kamer van Koophandel is een bezoekadres in een bedrijfsverzamelgebouw niet altijd toegestaan: "Uit het huurcontract moet blijken dat er gebruik wordt gemaakt van een permanente kantoorplek of een bureau. Maar wij komen met een vordering steeds vaker uit bij een bedrijfsverzamelgebouw of een bedrijf waar je een opslagbox kunt huren, maar waar niemand te vinden is", zegt Barbara ter Kuile van de KBvG. "Dat leidt tot problemen: we kunnen dan geen schulden verhalen en er zijn ook geen spullen waar je beslag op kunt leggen.”
Tientallen ondernemingen
Het Onderzoeksbureau ontdekte dat er in het Handelsregister minimaal tientallen ondernemingen onrechtmatig een bezoekadres in een opslagbox, of in een virtueel kantoorpand hebben geregistreerd. Verhuurders sjoemelen in die gevallen met huurcontracten, waardoor een adres op papier een permanente werkruimte lijkt. Op deze manier wordt het voor bedrijven mogelijk om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KBvG kan zich voorstellen dat de Kamer van Koophandel hierin een poortwachtersfunctie zou kunnen vervullen. "Als de Kamer van Koophandel ziet dat er ontzettend veel bedrijven staan ingeschreven op een adres, kan dat te denken geven."
De Kamer van Koophandel laat in een reactie weten dat zij zich wettelijk gezien niet bezig kunnen houden met opsporing, handhaving of toezicht en dat hun controlemogelijkheden beperkt zijn. Volgens de Handelsregisterwet moeten zij een onderneming inschrijven als iemand met een huurcontract kan aantonen ergens gevestigd te zijn. Jaarlijks krijgt de KvK ongeveer 20.000 meldingen over bedrijven die niet gevestigd zouden zijn op de locatie waarmee ze staan ingeschreven in het Handelsregister.
Slachtoffers
In de podcast komen vier slachtoffers aan het woord. Ze deden zaken met een bedrijf dat een KvK-geregistreerd adres had in een opslagbox of bedrijfsverzamelgebouw, waar ze het bedrijf vervolgens niet konden traceren. De gedupeerden dachten door de KvK-registratie met een betrouwbare partij te maken te hebben, maar kwamen bedrogen uit. "Op deze manier kunnen bedrijven nooit verantwoordelijk worden gehouden", zegt Noud Roelen, die honderden euro’s betaalde voor een simpel loodgietersklusje. "Het zijn bedrijven die dan eigenlijk gewoon in het luchtledige bestaan."
Het Onderzoeksbureau
Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin
journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander
elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.