Onderzoek
HUMANVPRO

Barricades op de campus: een reconstructie van de Amsterdamse studentenprotesten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barricades op de campus: een reconstructie van de Amsterdamse studentenprotesten

De verontwaardiging over de oorlog in het Midden-Oosten leidt dit voorjaar wereldwijd tot spontane of aangekondigde demonstraties, ook op universiteiten. Begin mei is het raak in Amsterdam. Wat begint als een vreedzame bezetting van een universiteitsterrein mondt uit in een grimmige sfeer in de stad en heftig politieoptreden. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

De bezetting van een universiteitsterrein op 6 mei wordt ’s nachts door de Mobiele Eenheid beëindigd. Studenten en andere demonstranten worden verwijderd en soms in de boeien geslagen. Dat optreden leidt niet tot terugkeer van de rust of de-escalatie, integendeel.

Daags daarna zijn er in de hoofdstad en elders opnieuw demonstraties en is de sfeer grimmiger. Een oude discussie laait ook weer op, moet het demonstratierecht worden ingeperkt? In Argos een reconstructie van de studentenprotesten begin mei in Amsterdam. Met als prangende vraag, hoe faciliteer je demonstraties en (hoe) kun je escalatie voorkomen?

In samenwerking met Medialogica en VPRO Medialab reconstrueert Argos om 14:00 op NPO Radio 1 de gewelddadige studentenprotesten van begin mei in Amsterdam.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie