Onderzoek

Reporter Radio: Wat te doen met verwarde mensen?

foto: de Monitorfoto: de Monitor
  1. Nieuwschevron right
  2. Reporter Radio: Wat te doen met verwarde mensen?

[KRO-NCRV] In 2015 steeg het aantal meldingen met 65 procent ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen: de groep kwetsbare mensen neemt toe (denk aan dementerenden) de complexiteit van de samenleving groeit (ernstige schuldenproblematiek) en cliënten met psychische problemen worden minder snel opgenomen en eerder ontslagen.

De politie stopt per 1 januari 2017 met de opvang en vervoer van verwarde personen. In de uitzending van het tv programma De Monitor zegt de korpschef van Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, dat patiënten hulpverleners nodig hebben en geen politiemensen. "Wij hebben niet de juridisch basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd."

Hoogleraar psychiatrie Jim van Os is van mening dat de hulp aan verwarde mensen te wensen overlaat: "De GGZ is een in zichzelf gekeerde bureaucratische moloch geworden die redelijk goed werkt als je heldere klachten hebt en gemotiveerd bent om je afspraken met de GGZ-instelling na te komen."

"Maar als je iemand bent die eigenlijk geen zorg wil, die niet ziet dat er een probleem is, dan heb je met de huidige organisatie van de GGZ een heel groot probleem. Deze mensen hebben een integrale zorgaanpak nodig waar alle partijen intensief samenwerken, en niet de stempel ‘uitbehandeld’ krijgen als men de deur niet open doet."

Actie

Het was een verwarde man, Bart van U., die oud-minister Borst om het leven bracht. Dat feit, de toename van het totaal aantal incidenten en de debatten daarover in de Tweede Kamer, zorgde ervoor dat minister Schippers van VWS, in 2015 het Aanjaagteam instelde.

Dat Aanjaagteam concludeerde dat er geen sluitende aanpak is. Er kan nog niet 24 uur per dag een melding gedaan worden, opvanglocaties ontbreken nog en er moet een oplossing moet komen voor onverzekerden en gevaarlijke GGZ cliënten. Het vervolg van het Aanjaagteam is het Schakelteam onder leiding van Onno Hoes. Dat Schakelteam is op 1 november begonnen om ervoor te zorgen dat in oktober 2018 iedere gemeente een sluitende aanpak heeft voor personen met verward gedrag.

Meer over dit onderwerp zondagavond om 19.00 uur in Reporter Radio op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie