Onderzoek
NOSNTR

Nieuwe doorbraak in de strijd tegen vroeggeboorte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe doorbraak in de strijd tegen vroeggeboorte

Vroeggeboorte blijft een zorgwekkend probleem in de verloskundige zorg, met verschillende gevolgen voor zowel de gezondheid van de baby als voor de ouders. Echter, een recent onderzoek onder leiding van hoogleraar verloskunde Eva Pajkrt van het Amsterdam UMC heeft een belangrijke doorbraak gebracht in de preventie van vroeggeboorte. De hoogleraar vertelt erover in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Het onderzoek richtte zich specifiek op zwangere vrouwen met een verkorte baarmoedermond, die een verhoogd risico lopen op vroeggeboorte. Pajkrt en haar team vergeleken de effectiviteit van twee preventieve maatregelen: het toedienen van het hormoon progesteron en het gebruik van een pessarium, een rubberen ring om de baarmoedermond.

'Alle kinderen die te vroeg worden geboren, ervaren op latere leeftijd de consequenties'

Pajkrt legt uit: "Het bleek dat tijdens extreme vroeggeboorte, bij vrouwen met een baarmoedermond korter dan 25 mm, progesteron veel beter werkte. Daarbuiten maakte het niet zoveel uit." Deze bevindingen benadrukken de waarde van progesterontherapie als een effectieve strategie om vroeggeboorte te voorkomen. Het belang van deze ontdekking kan niet worden overschat, gezien de ernstige gevolgen van vroeggeboorte voor zowel de kinderen als hun ouders. Pajkrt benadrukt: "Alle kinderen die te vroeg worden geboren, ervaren op latere leeftijd de consequenties. Denk aan ontwikkelingsproblemen, motorische problemen en gedragsproblemen."

Belang van bewustzijn en veranderingen in de zorgpraktijk

Deze bevindingen hebben ook implicaties voor de verloskundige zorgpraktijk. Pajkrt pleit ervoor om de baarmoedermond voortaan standaard te meten tijdens de 20-wekenecho. Ze legt uit: "Een korte baarmoederhals is een sterke risicofactor voor vroeggeboorte. Nu gebeurt dit op sommige plekken, maar het is helaas nog niet standaard. We willen alle moeders met een verkorte baarmoedermond de kans bieden progesteron te nemen."

Deze verandering in de zorgpraktijk kan echter enige weerstand ondervinden vanwege praktische redenen, zoals tijd en geld. Pajkrt legt uit: "Een 20-wekenecho heeft een bepaalde lengte en vergoeding. Om de meting te doen moet een vrouw uitplassen en wordt ze vaginaal onderzocht. Dat duurt 10 minuten langer. Er moet daarvoor geld gevonden worden." Naast het gebruik van progesterontherapie zijn er ook andere manieren om vroeggeboorte te voorkomen, zoals het vermijden van risicofactoren zoals roken en het minimaliseren van ingrepen zoals curettage. Pajkrt benadrukt het belang van bewustzijn rondom deze kwesties.

Verloskundige zorg

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie