Argos: Hoe de schaduwoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië ook Nederland bereikt
- Nieuws
- Argos: Hoe de schaduwoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië ook Nederland bereikt
Anti-Iraanse activisten in Nederland en Denemarken die doelwit waren van de geheime dienst van Iran, zijn inmiddels zelf terrorismeverdachten. Wat speelt hier allemaal en wat is de rol van Saoedi-Arabië?
De Iraanse activist en journalist Eisa S. uit Delft kreeg in Nederland bescherming tegen de geheime dienst van Iran, maar werd begin dit jaar zelf gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij terrorisme in Iran.
171020 Argos - Iran
De zaak is een opzienbarende ontwikkeling in een spionageoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië in Europa. Drie medeverdachten van S. staan in Denemarken terecht omdat zij met steun van de Saoedische geheime dienst terrorisme zouden hebben gefinancierd in Iran. De anti-Iraanse satellietzender Ahwazna TV van de Deense en Nederlandse verdachten is in Denemarken gesloten vanwege promotie van terrorisme, maar in ons land ondanks een waarschuwing uit Denemarken nog actief.
Bewijs
De redactie van Argos en journalisten van de Deense publieke omroep DR doen al langere tijd samen naspeuring naar de Iraanse inlichtingenactiviteiten, de Iraanse afscheidingsbeweging ASMLA en de rol van Saoedi-Arabië. In Argos gaat het zaterdag over de vermeende bemoeienis van Saoedi-Arabië met een splintergroep van ASMLA, waar Eisa S. en zijn medeverdachten uit Denemarken bij horen. En welk bewijs ligt er eigenlijk tegen de verdachten?
Inmiddels wordt in het strafrechtelijk onderzoek tegen S. ook gekeken naar een mogelijk verband met een grote aanslag op een militaire parade in Iran in 2018. Deze aanslag was destijds wereldnieuws en zette de verhoudingen in de Golfregio op scherp. Iran wees met de beschuldigende vinger naar Saoedi-Arabië. Ook de Nederlandse en Deense ambassadeurs moesten op het matje komen omdat de ASMLA hier is gevestigd en betrokken zou zijn.
Doelwit
S. en zijn Deense medeverdachten ontkennen iedere betrokkenheid bij terrorisme. S. zegt dat hij chatberichten over aanslagen niet zelf heeft gestuurd en dat hij misschien wel is gehackt. Daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden, maar helemaal ondenkbaar is het ook weer niet. S. was namelijk doelwit van een Iraanse spion die informatie over hem verzamelde. Na de eerdere liquidatie van twee Iraniërs in Nederland, onder wie ASMLA-medeoprichter Ahmad Mola Nissi, kreeg S. voor zijn veiligheid onder meer een noodknop van de politie.
Wil je meer weten? Lees het dossier ‘De lange arm van Iran’ op de website van Argos, met daarin alle uitzendingen en extra achtergronden.
Meer journalistiek speurwerk?
Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en Linkedin.