Onderzoek
BNNVARA

Hoe zit het met het vertrouwen van islamitische Nederlanders in politiek en media na de rellen in Amsterdam?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zit het met het vertrouwen van islamitische Nederlanders in politiek en media na de rellen in Amsterdam?

Wat hebben de gebeurtenissen in Amsterdam en de nasleep daarvan gedaan met het vertrouwen in de politiek en de media bij islamitische Nederlanders? Opiniepeiler Aziz El Kaddouri van Het Opiniehuis heeft het onderzocht en presenteert in De Nieuws BV de resultaten.

Video niet beschikbaar

El Kaddouri onderzoekt het stemgedrag van biculturele Nederlanders. Dit onderzoek deed hij onder islamitische Nederlanders, veelal Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Naar aanleiding van de uitspraken van politici na de rellen in Amsterdam, hoorde El Kaddouri in zijn omgeving geluiden uit islamtische hoek dat ze zich niet zouden niet herkennen in deze uitspraken. Ook maakte El Kaddouri zich persoonlijk zorgen om de versplintering in Nederland. "Ik wilde onderzocht hebben, of wat er beweerd werd door politiek en media ook echt klopt."

Rellen na voetbalwedstrijd

Het geweld tussen Maccabi-supporters en Amsterdamse jongeren was de directe aanleiding voor dit onderzoek. En veel werd de afgelopen weken gesproken bij wie de schuld lag. De groep ondervraagden buiten Amsterdam wijst veelal (zeven op de tien) de vinger naar burgemeester Halsema. El Kaddouri hoorde van de respondenten terug dat ze vonden dat zij de situatie verkeerd heeft ingeschat. "Daarna volgden uitspraken die ongefundeerd waren (waar ze later op terugkwam), ook dat wordt haar verweten." Twee op de tien respondenten vindt dat de schuld bij Amsterdamse jongeren ligt, vier op de tien bij de Maccabi-supporters.

Respondenten woonachtig in Amsterdam zijn milder over hun burgemeester en strenger voor de jongeren in hun stad. Dat is volgens El Kaddouri te verklaren vanwege de rellen in Amsterdam Nieuw-West die na de toespraak van Halsema plaatsvonden.

Vertrouwen in de politiek

Uit het onderzoek is gebleken dat het vertrouwen in de politiek van deze groep Nederlanders laag is. En na wat er afgelopen weken gebeurd is, is het vertrouwen 'historisch laag'. Als verklaring hoorde El Kaddouri dat men zich niet herkent in het kabinet en een deel van de politiek. "Ze voelen zich niet vertegenwoordigt."

Verbazingwekkend genoeg zag de opiniepeiler wel een andere trend, namelijk dat meer mensen bereid zijn te gaan stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. In een voorgaande peiling gaf ongeveer de helft aan te gaan stemmen. Nu is dat ruim 70%. De populaire partijen zijn DENK, SP, PvdD en GroenLinks-PvdA. "Ze zijn het vertrouwen in het kabinet kwijt, maar in de politiek op zich geloven ze nog wel."

Vertrouwen in de media

Niet alleen in de politiek is het vertrouwen laag, ook de Nederlandse media scoort slechte cijfers. En dat vertrouwen is vooral gedaald na de berichtgeving over de rellen in Amsterdam. Drie op de tien spreekt uit de media nog te vertrouwen, maar El Kaddouri ziet dat een groot deel zich wendt naar buitenlandse media, zoals Al Jazeera. Dat is volgens El Kaddouri een slechte zaak voor de Nederlandse media. "De media moet kritisch naar zichzelf kijken."

Verbinden, niet verblinden

El Kaddouri ziet onder de respondenten dat het beeld dat geschetst wordt door media en politici over integratieproblemen niet klopt. "Er zijn zeker uitdagingen, en daar ligt ook een een taak voor de politiek. Zoals een respondent zou zeggen: verbinden, en niet verblinden." El Kaddouri hoopt dat de politiek anders gaat kijken naar dit vraagstuk.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie