Onderzoek
BNNVARA

Steeds vaker wordt AI ingezet bij de bescherming van de natuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds vaker wordt AI ingezet bij de bescherming van de natuur

In Australië verdween de afgelopen decennia maar liefst 95 procent van alle zeewiervelden. Deze zijn juist heel belangrijk voor het onderwaterleven. Marinebioloog Jeroen Hoekendijk vertelt in De Nieuws BV over een nieuw Australisch onderzoek in samenwerking met Google, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige Intelligentie wordt ingezet bij de bescherming van de natuur

Video niet beschikbaar

In de kelpbossen, voornamelijk bestaande uit bruinwieren, leven heel veel verschillende organismen. Door opwarming van de zeewatertemperaturen is er nog maar een fractie over van al deze bossen. Door gebruik te maken van satellietbeelden en kunstmatige intelligentie worden deze zeewiervelden opgespoord, zodat ze beschermd kunnen worden. Australische wetenschappers zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Google.

Greenwashing?

Als je aan onderwateronderzoek denkt, denk je niet direct aan Google. Maar is er hier dan sprake van greenwashing? Hoekendijk denkt van niet en is van mening dat dit juist een win-winsituatie is: "Google heeft de meest geavanceerde tools, die wij als ecologen en biologen niet direct tot onze beschikking hebben. Als wij dat als onderzoekers kunnen gebruiken om vragen te beantwoorden die we anders niet kunnen beantwoorden, is dat denk ik een win aan onze kant."

Steeds vaker wordt AI ingezet

Niet alleen bij dit zeewier onderzoek in Australië wordt kunstmatige intelligentie gebruikt. Binnen de Wageningen Universiteit, waar Hoekendijk promoveerde op AI en natuurbescherming, wordt dit ook steeds vaker ingezet om datasets te kunnen doorspitten. Deze zijn te groot om door mensen te laten doen en daarom is dit dus een mooie ontwikkeling. Deze opspoor-tool is bijvoorbeeld al gebruikt om zeehonden op te sporen. Daarnaast zetten ze deze vorm van AI in voor het monitoren van plankton, vissen en vogels in windparken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie