Onderzoek
WNL

Elke week wordt een vrouw vermoord door haar (ex)partner: 'Het wordt niet serieus genomen'

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke week wordt een vrouw vermoord door haar (ex)partner: 'Het wordt niet serieus genomen'

In de podcast Zij is van mij onderzoekt journalist Saskia Belleman de verhalen achter vrouwenmoord. "Het is toch omdat er een onderstroom van seksisme is in deze samenleving", vertelt ze in WNL In de Kantine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In veel gevallen van vrouwenmoord is er sprake van een overdreven liefde- of bezitsdrang, vertelt Belleman. In de podcast richt de journalist zich op verhalen van "vrouwen die worden gedood door hun man of ex-partner, omdat ze een eind willen maken aan hun relatie of omdat ze te veel ruimte voor zichzelf opeisen in de ogen van de man".

"Wij denken als Nederland wel dat we zo geëmancipeerd zijn, maar dat zijn we helemaal niet", vertelt Belleman. Volgens een hoogleraar gespecialiseerd in gendergerelateerd geweld is er sprake van een onderstroom van seksisme in de samenleving. Het strookt dan ook niet met het beeld van de westerse man. Velen hebben hun emoties simpelweg niet onder controle. "Je merkt dat veel mensen moeite hebben om dat beeld te accepteren." Het komt dan ook voor in alle lagen van de samenleving.

'Hoezo kun je niks doen?'

Vrouwenmoord wordt nog altijd niet serieus genoeg genomen. Geschat zijn er ruim 40.000 gevallen van stalking per jaar. Maar "je kunt niet alle mannen die een vrouw stalken opsluiten, dat is onmogelijk", aldus Belleman.

Vaak moet er eerst iets ernstigs gebeuren wil er actie worden ondernomen diverse instanties. "Dat merk je. Veel vrouwen zeggen de opmerking te krijgen dat zolang je niet iets daadwerkelijk doet, de politie niks kan. Maar stalken is strafbaar, bedreigen is strafbaar, dus hoezo kun je niks doen?"

Voor veel mensen komt vrouwenmoord ook uit de lucht vallen, legt Belleman uit. "Je ziet dat er allerlei factoren een rol kunnen spelen." In de podcastserie spreekt de journalist onder meer met nabestaanden van een slachtoffer. "Die zeiden: we hadden eigenlijk geen idee dat dit aan de orde was. Heel veel vrouwen proberen heel lang om het goed te maken of om in hun eentje die worsteling aan te gaan. Op het moment dat ze zich wel melden als het niet goed gaat of aangifte doen bij de politie, dan gaat er meestal al ontzettend veel aan vooraf."

'Het wordt niet serieus genomen omdat het vrouwen zijn'

Ze vindt het alarmerend dat de statistieken niet afnemen. Belleman pleit ervoor dat de samenleving en instanties dit signalen van bijvoorbeeld huiselijk geweld en andere strafbare feiten binnen de relationele sfeer meer serieus moeten gaan nemen, zodat vrouwenmoord kan worden voorkomen. "Het wordt gewoon minder serieus genomen, omdat het vrouwen zijn blijkbaar", zegt ze.

"Als er bij de politie een melding binnenkomt over een inbraak bijvoorbeeld, dan schieten ze daar meteen op af in de hoop een dader te pakken. En een vrouw die zich komt melden dat ze bedreigd, gestalkt of dat ze foto's krijgt met wapens van haar ex, die krijgt te horen: gaat u maar naar de echtscheidingsadvocaat of praat nog een keer met elkaar", besluit Belleman.

Bel bij zorgen

Neem bij zorgen contact op met Veilig Thuis: 0800-2000. Is er sprake van direct gevaar? Bel dan 112.

Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen altijd bellen om zorgen en vermoedens van (kinder)mishandeling te bespreken. De medewerker van Veilig Thuis geeft advies en samen bespreek je wat er moet gebeuren. Indien nodig onderzoekt Veilig Thuis de (vermoedelijke) situatie van mishandeling of geweld en brengt zo nodig de juiste hulp op gang.

Wil je meer lezen over wat je zelf kunt doen? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie