Heeft politiek ook effect op ons fysiek? Met andere woorden: bestaat de onderbuik?
- Nieuws
- Heeft politiek ook effect op ons fysiek? Met andere woorden: bestaat de onderbuik?
Het is een vraag waar drie onderzoekers van de UvA rond de vorige verkiezingen mee aan de slag gingen. Want de onderbuik lijkt in de verkiezingen een grote rol te spelen, maar bestaat deze eigenlijk wel? En hoe maak je die meetbaar? Universitair docent politieke communicatie, Bert Bakker schoof aan bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"We speelden al een tijdje met deze vraag, en toen kregen we de beschikking over apparatuur waarmee je een fysieke reactie kan meten. Toen hebben we een experiment opgezet waarmee we de fysieke reactie van mensen op politieke boodschappen kunnen meten", zegt Bakker.
Sensoren
Bakker vertelt hoe dat in zijn werk is gegaan: "Vooraf vroegen we respondenten naar hun standpunten op vier politieke dossiers: immigratie, klimaat, EU en inkomensongelijkheid. Vervolgens plaatsten wij verschillende sensoren. Eerst op hun vingertoppen, want bij opwinding gaat de mens zweten en dat is goed meetbaar op de vingertoppen. Daarnaast boven de ogen, want daar zit een spier die ons doet fronsen bij negatieve affectie. En nog een op de wang, daar kunnen we meten of iemand positieve affectie (een lach) heeft bij een onderwerp."
Vier thema's
Bakker: "Vervolgens lieten we de respondenten kijken naar filmpjes over de vier thema’s, bezien vanuit een extreem progressief, of een extreem conservatief standpunt. Zo konden we meten hoe ze fysiek reageerden op standpunten waar ze het mee eens waren, of juist heel erg oneens."
Respondenten
Er volgde een onderzoek op evenementen als Lowlands, de EO-jongerendag en de TT in Assen. Bakker: "Het leek ons logisch om het land in te trekken om een zo breed mogelijk palet aan respondenten te krijgen."
Resultaten
Nu we over een half jaar weer naar de stembus gaan zijn de eerste resultaten daar. En wat blijkt? We reageren zeker fysiek op politieke boodschappen. En: hoe extremer je standpunten, hoe groter je lichamelijke opwinding. En, misschien minder onverwacht: mensen reageren fysiek negatief op boodschappen waar ze het niet mee eens zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Wat ook opvalt is dat het hebben van kennis over de politiek en over een specifiek onderwerp, niet perse van invloed is op de fysieke reactie van mensen," vertelt Bakker. "Je zou kunnen denken dat kennis zorgt voor een meer genuanceerde reactie, maar dit is dus niet het geval."
Wat hebben we hieraan?
Wat zegt dit nu eigenlijk over de onderbuik? En over de invloed ervan? Bakker: "Het onderzoek laat zien dat mensen die meer opwinding en/of negatieve affectie ervaren, hun opvattingen ook meer veranderen. Onze studie is de eerste die laat zien dat mensen niet alleen zeggen dat de emoties ervaren ten opzichte van politiek, maar dat hun lichaam ook echt fysiek reageert op politiek."