Defensie negeerde tal van veiligheidsregels bij quad-ongeluk
- Nieuws
- Defensie negeerde tal van veiligheidsregels bij quad-ongeluk
Defensie heeft de veiligheidsvoorschriften op tal van onderdelen niet gevolgd in aanloop naar het ernstige ongeluk met een quad op de Leusderheide, twee jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Argos en NRC.
Het quad-ongeluk op Leusderheide: veiligheid stond bij Defensie nog in de kinderschoenen
Bij het ongeval tijdens een militaire oefening van het Korps Commandotroepen (KCT) in maart 2021 raakte een reservist van de mariniers levensgevaarlijk gewond. Volgens een onderzoekscommissie van Defensie stond "de promotie van veiligheid" bij het Korps Commandotroepen "nog in de kinderschoenen". Veiligheid maakte ten tijde van het incident "geen standaard onderdeel uit van de bedrijfsvoering".
De conclusies volgen vijf jaar na het rapport van de Commissie Van der Veer, die er in 2018 al op wees dat de veiligheid bij Defensie ver onder de maat was. Aanleiding voor dat rapport was het fatale ongeluk met een mortiergranaat in Mali, waarbij twee Nederlandse VN-militairen om het leven kwamen. Een ander onderzoek (van de Commissie Verbeet) concludeerde in 2021 dat er bij Defensie nog veel moest verbeteren op het gebied van veiligheid. "Defensie is goed in het maken van dikke plannen, maar minder goed in het uitvoeren daarvan", zei commissievoorzitter Gerdi Verbeet destijds tegen de Defensiekrant.
Onvoldoende voorbereiding
Het ongeval met de quad op de Leusderheide lijkt daar een duidelijk voorbeeld van te zijn. De militaire training werd ongeveer vier weken voor aanvang aangepast. Het Korps Commandotroepen zou oefenen met militaire terreinwagens, zogeheten Vectors, maar deze bleken niet beschikbaar. In plaats daarvan maakte Defensie gebruik van twee quads. De regels schrijven voor dat in zo’n geval een nieuwe risicoanalyse van de situatie moet worden gemaakt. Dit is niet gebeurd.