Nederland dreigt goedkope medicijnen te verliezen
- Nieuws
- Nederland dreigt goedkope medicijnen te verliezen
De invoering van een nieuwe Europese verordening om vervalsingen van geneesmiddelen tegen te gaan, betekent dat een doosje medicijnen in totaal gemiddeld 24 cent duurder wordt. Fabrikanten, groothandels en apotheken moeten flink investeren. Maar de gevolgen zijn voor ons allemaal.
Op locatie bij medicijnenfabrikant TEVA in Haarlem
Video niet beschikbaar
Van alle medicijnen die in Nederland gebruikt worden, is 75 procent een generiek geneesmiddel. Een generiek medicijn is goedkoop omdat het pas op de markt komt als het patent van het origineel is verlopen. Generieke geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers en antibiotica kosten gemiddeld 2,39 euro voor een doosje van dertig pillen. Hoewel vervalsingen vooral bij dure geneesmiddelen én via internetverkoop voorkomen, geldt de nieuwe richtlijn óók voor de generieke geneesmiddelen.
De nieuwe verordening, de Falsified Medicines Directive (FMD), houdt in dat in februari 2019 ieder doosje voorzien moet zijn van een unieke identificatiecode en een specifieke verzegeling. Om dat te realiseren, moeten printers aangeschaft, de productielijnen aangepast en bovendien moeten fabrikanten 25.000 euro betalen om aangesloten te worden op de Nederlandse database waarin de doosjes worden geregistreerd.
Geen potje pindakaas
De geschatte kosten voor generieke fabrikanten, groothandels en apothekers zijn 60 tot 100 miljoen euro per jaar. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van de fabrikanten. Maar zij kunnen hun kosten niet doorberekenen in de prijs van een geneesmiddel. Het is niet zoals bij duurdere pinda’s of duurder glas, dan betaalt de consument gewoon iets meer voor een potje pindakaas. Fabrikanten kunnen de prijs niet zomaar verhogen omdat Nederland een limiet voor ieder medicijn heeft vastgesteld in de Wet geneesmiddelenprijzen.
Tekorten
Generieke fabrikanten zullen hun assortiment kritisch onder de loep nemen. Als de opbrengst van hun geneesmiddelen op de Nederlandse markt niet opweegt tegen de kosten voor de invoering van de FMD bestaat het risico dat fabrikanten zich terugtrekken. Met als gevolg dat er straks minder fabrikanten zijn die een bepaald middel maken en de kans op geneesmiddelentekorten oploopt.
Apothekers
Apothekers treffen zelden vervalsingen aan. Toch moeten ook zij kosten maken voor de invoering van de FMD en zijn ze tijd kwijt aan het scannen en controleren van doosjes. Terwijl ze veel liever zorg leveren en tijd aan patiënten besteden. Als er geneesmiddelentekorten ontstaan, zijn zij degene die moet uitleggen dat een middel niet meer geleverd kan worden. ‘Normale’ tekorten zijn vaak oplosbaar en tijdelijk. Door de FMD zal dat bij sommige producten omslaan in een definitief tekort, omdat het middel uit de handel wordt genomen.
Verzekerden
De nieuwe richtlijn om te voorkomen dat een vervalst geneesmiddel in het legale circuit terechtkomt, is een hele dure oplossing om patiëntveiligheid te bewaken. Patiënten worden mogelijk geconfronteerd met een definitief tekort van een bepaald medicijn. En als de kosten van de FMD uiteindelijk hoofdelijk over alle verzekerden worden omgeslagen, is iedereen ongeveer 7 euro per jaar extra kwijt.
Minister
Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins vindt het belangrijk dat de FMD wordt ingevoerd. “Nou ik begrijp heel goed dat als het gaat over de kosten van de directive, dat daar natuurlijk vragen bij zijn. Hierover spreken verzekeraars met de apothekers, met de handel, en die gesprekken zijn gaande. Wij worden van de voortgang van die gesprekken goed op de hoogte gehouden, maar dit is ongeveer wat ik erover wil zeggen.”.
Luister naar de uitzending van zondag 13 mei op Reporter Radio NPO Radio 1.