Twijfels over gender bij tieners: normaal en tijdelijk?
- Nieuws
- Twijfels over gender bij tieners: normaal en tijdelijk?
Een recent onderzoek uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen werpt licht op de veelvoorkomende twijfels over gender bij tieners. Psychiater Luuk Kalverdijk, betrokken bij het onderzoek, deelt inzichten bij Nieuws en Co die van belang zijn voor ouders en professionals die werken met jongeren.
Video niet beschikbaar
Volgens Kalverdijk hebben ruim één op de tien jongeren tijdens hun vroege tienerjaren de wens om het andere geslacht te zijn. Dit percentage neemt echter af naarmate ze ouder worden. "Van de 11-jarigen heeft meer dan 10% deze twijfels, maar het merendeel verliest ze weer," legt Kalverdijk uit. Hij benadrukt dat deze twijfels een normaal onderdeel zijn van de puberteit, waarin jongeren aan allerlei zaken twijfelen, waaronder hun genderidentiteit.
'Kinderen leren dat het normaal is om hieraan te twijfelen'
De psychiater wijst erop dat deze twijfels vaak samengaan met een negatief zelfbeeld. Echter, ouders moeten niet direct naar de huisarts rennen als hun kind twijfels heeft over hun gender. Kalverdijk pleit voor terughoudendheid en het bieden van ruimte voor deze twijfels, aangezien ze vaak vanzelf overgaan. Over de kwestie van medicatie als onderdeel van een transitieproces benadrukt Kalverdijk het belang van voorzichtigheid. "We moeten onze kinderen leren dat het normaal is om hieraan te twijfelen, en dat dit voorbij kan gaan", merkt hij op.
Kalverdijk reageert ook op de kritiek dat er te veel aandacht wordt besteed aan genderidentiteit, waardoor kinderen gaan twijfelen. Hij stelt dat dit onderzoek voor het eerst een breed inzicht biedt in de omvang van dit fenomeen. "Het is iets van alle tijden, alleen weten we nu hoe groot de groep is", aldus Kalverdijk.
Het onderzoek richt zich niet op het aantal transities in Nederland of de wachtlijsten, maar biedt wel inzichten die kunnen helpen bij het begrijpen van genderidentiteitskwesties bij jongeren. "Hoewel we de studie nog niet hebben afgerond, gaan we door met het stellen van vragen aan een diverse groep jongeren." Kalverdijk benadrukt hoe belangrijk het is om voortdurend onderzoek te doen om dit ingewikkelde probleem beter te begrijpen.
Tieners
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.