Achtergrond
KRO-NCRV

Jongeren komen minder 'uit de kast' en zien gender als een 'avontuur'

foto: Jakayla Toneyfoto: Jakayla Toney
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren komen minder 'uit de kast' en zien gender als een 'avontuur'

Jongeren gaan steeds flexibeler om met gender en seksualiteit. Volgens onderzoeker Laurens Buijs is er onder jongeren een nieuwe revolutie in de maak, waarbij seksualiteit en gender niet meer in hokjes zijn in te delen. "Jongeren zeggen vaker: ik zie wel of ik uit de kast kom", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Sociaalwetenschapper Laurens Buijs van de UvA ziet een nieuwe generatie LHBTI'ers onder wie uit de kast komen, niet meer zo relevant gevonden wordt. Volgens Buijs, die homo-emancipatie onderzocht, denken vooral stedelijke, progressieve jongeren steeds minder zwart-wit over hun seksuele identiteit en geslacht. Maar ook de 'oude samenleving' bestaat nog steeds.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gender als avontuur

"Veel jongeren die tegenwoordig uit de kast komen, maken nog geen keuze met betrekking tot hun seksualiteit. Zij zeggen: ik zie wel." Het niet meer perse hoeven kiezen tussen hetero of gay, voelt voor hen als een extra keuze, zegt Buijs. "Zij zeggen: mijn gender is een avontuur, hoe meer ik me daarin opsluit, hoe meer ik me beperkt."

Toch wordt in het grootste gedeelte van Nederland nog wel traditioneel, heteronormatief gedacht, zegt Buijs. Hij noemt het een "privilege" wanneer jongeren zich op deze manier tot hun identiteit kunnen verhouden. Dat komt dan vooral doordat ze in een begripvolle omgeving opgroeien. "Als er in je omgeving begrip is kun je makkelijker voor je geaardheid uitkomen dan als dat er niet is. Maar de huidige tijd biedt nieuwe openingen om met dit vraagstuk om te gaan."

Meer dan homoseksualiteit

Doordat er meer over gender en seksualiteit gesproken wordt, weten mensen tegenwoordig dat er meer is dan alleen homo- en biseksualiteit. Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen noemt het een mooie ontwikkeling dat er steeds meer letters bij de LHBTIQ-community komen.

"Bijvoorbeeld Jeangu Macrooy die voor Nederland uitkomt op het Songfestival. Hij identificeert zichzelf als queer omdat hij zich niet in een hokje wil laten stoppen", aldus Vermeulen.

Revolutie

Volgens Buijs is het goed dat er steeds meer ruimte wordt gemaakt voor mensen om hun diversiteit op het gebied van gender en seksualiteit te ontdekken. Nu is dit alleen nog weggelegd voor en klein groepje stedelijke jongeren. "Willen we dit verbreden, dan is er een breed maatschappelijk debat nodig."

Daarin moet niet te veel opgelegd worden, denkt Buijs en moet er ruimte zijn voor kritiek en vragen. "Ik zie er geen haat in wanneer mensen kritisch zijn en zeggen dat er een belangrijk onderscheid bestaat tussen mannen en vrouwen." Volgens hem is het goed dat deze en meer vragen gesteld worden omdat dit wat hem betreft een grote maatschappelijke verandering moet worden.

Mark Vermeulen en Laurens Buijs over de Internationale dag tegen de homofobie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie