Buitenland
NOS

Waterbedrijven willen dat Duitsland stopt met vele PFAS-lozingen in de Rijn

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterbedrijven willen dat Duitsland stopt met vele PFAS-lozingen in de Rijn

Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben de Duitse minister Lemke van Milieu in een brief opgeroepen om "grenzen te stellen aan de lozing" van PFAS in de Rijn. Drinkwaterbedrijven zijn voor hun productie deels afhankelijk van water uit de Rijn.

Waterbedrijven willen dat Duitsland stopt met vele PFAS-lozingen in de Rijn

Video niet beschikbaar

Vergunningen

Volgens de organisatie voldoet Duitsland met de lozingen niet aan de afspraken over waterkwaliteit die nationaal en in Europees verband per wet zijn gemaakt. Gerard Stroomberg, directeur van RIWA-Rijn, ziet al enige tijd dat PFAS-concentraties in de Rijn een factor 3 tot 4 te hoog zijn dan wat wij in Nederland veilig achten. "Dat zorgt voor een extra inspanning voor Nederlandse drinkwaterbedrijven om PFAS eruit te halen. De lozing moet beperkt worden volgens vergunningen, maar die afspraken zijn niet wettelijk afdwingbaar. Er zijn dus geen consequenties als Duitse bedrijven veel PFAS lozen. Met een brief vragen wij daar nu aandacht voor aan de Duitse minister", legt Stroomberg uit.

Chemicaliën

PFAS is een verzamelnaam voor zo'n vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu. PFAS wordt bijvoorbeeld gebruikt in de antiaanbaklaag in pannen en om regenkleding waterdicht te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie