Onderzoek
HUMANVPRO

'Natuurlijke vervuiling' Limburgs drinkwater groeiend probleem

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Natuurlijke vervuiling' Limburgs drinkwater groeiend probleem

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) verwacht dat ze in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met 'natuurlijke vervuiling' door extreme hitte en droogte. Dat zegt Peter van Diepenbeek, hydroloog bij WML in Argos. Het afgelopen jaar werden tot twee keer toe 'natuurlijke' onbekende stoffen aangetroffen in het water van de Maas waardoor de inname bij het station in Heel gestopt moest worden.

Argos - 10 Dec 2022, 14:05 - 15:00

Recordaantal innamestops

Uit onderzoek in het laboratorium bleek dat het om neophytadiene en heptadecaan ging, stoffen die onder andere door algen worden aangemaakt, maar waar het Limburgse drinkwaterbedrijf nog niet eerder mee te maken had. Mede door de onbekende stoffen deze zomer komt WML tot een recordaantal dagen dat de inname van oppervlaktewater uit de Maas noodgedwongen moest worden gestaakt. Eind november stond de teller al op 195 dagen en de verwachting is dat het aantal de 200 ruim zal passeren. "Dat is significant meer dan andere jaren en daarmee een uitzonderlijk jaar," aldus Van Diepenbeek.

"Door de hitte en droogte, zoninstraling en een lage afvoer van de Maas vond er enorme algengroei plaats," aldus Van Diepenbeek. "Het is de eerste keer dat we de inname moesten staken vanwege een natuurlijke vervuiling." WML wint zo’n twintig procent van het water waarmee ze circa 500.000 huishoudens van drinkwater voorziet uit de Maas, de andere tachtig procent komt uit grondwater.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We weten nog weinig

Overigens is de drinkwatervoorziening niet in gevaar geweest omdat er voldoende voorraad in haar spaarbekken wordt aangehouden en er, in geval van nood, kan worden overgeschakeld naar het oppompen van een grotere hoeveelheid grondwater. In de jaren tachtig is er juist met winning uit oppervlaktewater gestart om verdroging van de bodem tegen te gaan.

"Waarom er dit jaar sprake was van vervuiling en niet in voorgaande droge en hete zomers is ons nog niet duidelijk," zegt Van Diepenbeek. Hij pleit voor meer onderzoek omdat drinkwaterbedrijven in de toekomst vaker met dit soort natuurlijke vervuilingen te maken zullen krijgen en "we daar nog heel weinig over weten." In Nederland wordt ongeveer 40 procent van het drinkwater uit oppervlaktewater gewonnen.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie