Onderzoek
KRO-NCRV

De Pointer pop-up redactie doet onderzoek naar armoede en Lelystad Airport in Flevoland

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pointer pop-up redactie doet onderzoek naar armoede en Lelystad Airport in Flevoland

Het Pointer pop-up team gaat in samenwerking met De Stentor en Radio Lelystad een maand lang onderzoek doen in Flevoland. De uitvalsbasis is een pop-up winkel in het centrum van Lelystad (De Promesse 2). Lelystad is de negende gemeente die de pop-up redactie aandoet. Lelystedelingen zijn welkom om kwesties aan te dragen, waarvan zij vinden dat wij ze moeten uitzoeken.

Eerder streek de pop-up redactie van Pointer neer in onder andere Almelo, Leeuwarden en Tilburg. Dat heeft al een reeks aan radio- en televisieprogramma’s opgeleverd over onder andere de uitbreiding van Vliegbasis Leeuwarden en de problemen die arbeidsmigranten ondervinden in Brabant.

Waar de redactie onderzoek naar gaat doen in Flevoland, ligt aan wat de Lelystedelingen aan onderwerpen aandragen. "Iedereen is welkom om een kop koffie te komen drinken in de pop-up redactie. We horen graag wat er speelt in de stad en wat we zouden moeten onderzoeken,” zegt coördinator Pim Peterse. "We maken op basis van de tips drie radio-uitzendingen en een talkshow van een uur, en we publiceren natuurlijk verhalen op Pointer.nl, De Stentor en Lelystad Radio."

Debat over Lelystad Airport en armoedebestrijding

Aan iedere pop-up periode gaat een meet-up vooraf. Tijdens deze bijeenkomst op woensdag 4 september in de FlevoMeer Bibliotheek stelt de redactie zich voor en leidt KRO-NCRV-presentator Niels Heithuis debatten over armoedebestrijding en de toekomst van Lelystad Airport.

In Lelystad leven 5000 gezinnen onder het bestaansminimum; 1 op de 6 jongeren leeft in armoede. Ter vergelijking: landelijk is dat 1 op 15. In Lelystad is er speciale aandacht voor jongeren met schulden. Wordt deze groep wel voldoende bereikt?

Wie aan Lelystad denkt, denkt ook aan Lelystad Airport, waar al jaren gesproken wordt over openstelling voor vakantievluchten. De Tweede Kamer is geen voorstander van burgerluchtvaart op het vliegveld, het kabinet is er nog niet uit en er is veel verzet van bewoners. Welke plannen gaan wel door en wat zijn de gevolgen voor de omwonenden?

De keynote lezing deze avond wordt verzorgd door Anna Custers. Zij is lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Anna's werk richt zich op het beter begrijpen van armoede en schuldenproblematiek in allerlei verschijningsvormen.

Pointer meet-up

Video niet beschikbaar

Samen met bewoners onderzoek doen

De journalisten doen dit onderzoek niet alleen, maar hebben de bewoners hard nodig. Een belangrijk onderdeel van de Pointer pop-up is de onderzoekstafel iedere zaterdagochtend. Tijdens deze sessies doen de Pointer-journalisten samen met betrokken bewoners en deskundigen onderzoek naar een specifiek onderwerp.

Dossier Schuld bij KRO-NCRV

Vanaf 21 augustus besteedt KRO-NCRV in meerdere programma’s aandacht aan het thema schulden. Naast de pop-up redactie van Pointer is er de 2Doc Schuld en boete op 21 augustus en zoomt Pointer in op het onderwerp op tv (12 september), radio en podcast (beide op 7 september en in een serie op TikTok).

Pointer pop-up

4 september t/m 28 september
Woensdag t/m zaterdag van 10:00-18:00 uur.
De Promesse 2, Lelystad

Ster advertentie
Ster advertentie