Kunnen tatoeëerders de politie helpen in de opsporing?
- Nieuws
- Kunnen tatoeëerders de politie helpen in de opsporing?
Kunnen tatoeëerders helpen met het oplossen van politiezaken? Volgens John Riemen van de Nationale Politie worden tattoo-artiesten graag om hulp gevraagd. Dat vertelt ook de beroemde tatoeëerder Henk Schiffmacher aan Het Misdaadbureau. "Je kunt nog wel zien of het een gevangenistatoeage is."
Video niet beschikbaar
Schiffmacher heeft door de jaren heen als tatoeëerder vele tatoeages gezet en gezien. Zijn hulp wordt daarom graag ingeschakeld als de politie er echt niet meer uitkomt. "Bij mij is het meestal al een cold case", zegt hij. Dan hebben ze alles al afgevinkt en komen ze niet verder."
Hij kreeg een keer een schoenendoos met een lichaamsdeel te zien met daarop een tatoeage. Die kwam van een lijk dat door de politie was gevonden, opgerold in een matras met een tuinslang eromheen. Het lichaam was al zeven jaar oud en onherkenbaar, maar de tatoeage nog wel zichtbaar. De vraag was of hij hier misschien nog iets in kon herkennen.
Tattoo-artiesten hebben eigen stijl
Tatoeëerders hebben in veel gevallen nog een eigen stijl waaraan Schiffmacher mogelijk iets uit kan afleiden. Maar dat was volgens hem vroeger vaker het geval dan nu. "Maar je kunt nu nog wel zien: is het een gevangenistatoeage? Is het een professioneel gemaakte tatoeage? Ik zou bijvoorbeeld kunnen herkennen of het op Bali is gemaakt of in India op straat."
Soms zijn er heel duidelijke signalen te herkennen, zegt Schiffmacher. "Als er bijvoorbeeld een Zweeds vlaggetje op staat kun je er vanuit gaan dat het om een Zweed gaat."
Symboliek
Een ander voorbeeld dat Schiffmacher zich kan herinneren zijn de tatoeages van de man die in 2009 een aanslag wilde plegen met zijn auto bij De Punt in Apeldoorn op toenmalig koningin Beatrix. "Hij had runetekens op z'n armen. Die symboliek wil ook nog wel eens iets verraden over het gedachtegoed van zo'n man." Tatoeages zijn immers een non-verbale manier van communicatie. " Als je de taal een beetje kent kun je wel iets zeggen over de tatoeage en mogelijk over de man of de vrouw zelf."
Geheugen kwijt
Maar tatoeages kunnen de politie ook helpen met het oplossen van andere bijzondere zaken. Zo meldde zich ooit een wildvreemde man bij Schiffmacher die zijn geheugen kwijt was. Hij wist niet meer wie hij was en wie zijn familie was. Aan de hand van zijn tatoeages is duidelijk geworden wie de persoon in kwestie was, omdat Henk Schiffmacher de stijl herkende van een Franse tattoo-artiest. Zo kon hij worden herenigd met zijn familie.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.