Onderzoek
HUMANVPRO

Vicevoorzitter Muskens: 'Radboud Universiteit worstelt met grensoverschrijdend gedrag'

foto: Nathan Dumlao Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vicevoorzitter Muskens: 'Radboud Universiteit worstelt met grensoverschrijdend gedrag'

‘De Radboud Universiteit worstelt met grensoverschrijdend gedrag’, zegt de vicevoorzitter van het College van Bestuur van de universiteit Agnes Muskens in Argos. Afgelopen zaterdag zond het programma een reportage uit met daarin een casus van een studente die te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag van een hoogleraar, die tevens haar scriptiebegeleider was.

MeToo op universiteiten #1: Een gele kaart voor de hoogleraar - Argos

Een hoogleraar van de Radboud heeft gedurende drie jaar grensoverschrijdend gedrag vertoond ten opzichte van een student. Hij deed ongepaste voorstellen en verstuurde een stortvloed aan grensoverschrijdende app-berichten.

‘De juiste stappen zijn gevolgd’

Agnes Muskens wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar meent dat de juiste stappen ondernomen zijn. Na een melding kreeg de hoogleraar een 'gele kaart' in zijn personeelsdossier, die vertrouwelijk is en voor maar weinig mensen in te zien. Muskens zegt wel dat de universiteit beleidsmatig tegen privacydilemma’s aanloopt. Bijvoorbeeld bij het overdragen van persoonlijke informatie bij decaanwisselingen. "Dit is iets wat we nog onvoldoende hebben uitgewerkt binnen de universiteit."

De desbetreffende student ontving tussen 2017 en 2020 een groot aantal ongepaste berichten van de hoogleraar terwijl hij haar scriptie nog moest beoordelen. Expert Marijke Naezer zegt: "De relatie tussen grensoverschrijdend gedrag en allerlei psychische en lichamelijke klachten is heel overtuigend aangetoond en bleek ook uit ons eigen onderzoek." Naezer was betrokken bij een onderzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, en bij een onderzoek naar sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Volgens haar zou de universiteit meldingen transparant moeten afhandelen, mede uit belang van de universiteit. "Je kan beter laten zien dat je de vuile was aan het wassen bent en dat die droog buiten komt te hangen."

Ontmoedigd voor officiële klacht

De student was ontmoedigd van het indienen van een officiële klacht omdat het volgens de vertrouwenspersoon een lang en intensief proces zou zijn, vergelijkbaar met "een rechtszaak". Wel werd de melding serieus opgepakt en de hoogleraar kreeg een officiële brief ondertekend door de decaan van de faculteit. In de uitzending van Argos bleek er een tweede vrouw te zijn die last heeft ondervonden van grensoverschrijdend gedrag van de hoogleraar, ditmaal binnen het bedrijf waarvan de hoogleraar medeoprichter is. Dit volgens Muskens niet genoeg aanleiding om een onderzoek in te stellen, omdat dit zich niet plaatsvond binnen de universiteit.

Aanstaande zaterdag om 14.00 worden in Argos de uitslagen van een enquête over grensoverschrijdend gedrag op Nederlandse universiteiten bekendgemaakt.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie