Feit of Fictie: Als 2 procent van de Nederlanders DNA afgeeft, zijn alle Nederlanders te identificeren
- Nieuws
- Feit of Fictie: Als 2 procent van de Nederlanders DNA afgeeft, zijn alle Nederlanders te identificeren
Als 2 procent van de Nederlanders DNA afstaat aan een particuliere databank als MyHeritage of 23andMe, kan bijna iedereen in ons land worden geïdentificeerd. "Als een broer of een verre neef zijn DNA instuurt, stuurt hij eigenlijk ook jouw informatie in."
Video niet beschikbaar
Particuliere DNA-databanken maken al jaren een stevige groei door. Ze opereren vaak internationaal en zoveel mogelijk online. Ze bieden mensen de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in hun stamboom, of verloren familieleden te vinden.
'Als je verre neef DNA opstuurt, stuurt hij ook jouw informatie'
In Amerika worden deze databanken ook gebruikt om cold cases op te lossen. Zo lijkt de zaak van de Golden State Killer, een serieverkrachter en moordenaar uit Californië, opgelost met behulp van particuliere DNA-databanken. In Nederland is het raadplegen van particuliere databanken nog niet toegestaan bij forensisch onderzoek.
In deze particuliere DNA-databanken kun je ook gevonden worden, als je niet zelf je DNA opstuurt. "Als een broer of een verre neef zijn DNA instuurt, stuurt hij eigenlijk ook jouw informatie in", zegt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige van het Nationaal Forensisch Instituut (NFI).
Niet bekend hoeveel mensen DNA opsturen
En als 2 procent van de Nederlandse bevolking, zo'n 340.000 mensen, hun DNA opstuurt naar een particuliere DNA-databank, kunnen alle Nederlanders geïdentificeerd worden. "Dan kan je van iedereen wel een derdegraads neef, nicht of nauwere verwant vinden", zegt Meulenbroek. Hoeveel Nederlanders zich nu geregistreerd hebben bij een particuliere databank is niet bekend.
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.