Onderzoek
KRO-NCRV

Nederlanders doen zelden melding valse sms-berichten

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders doen zelden melding valse sms-berichten

“Uw pakket komt eraan, volg het hier”, staat in het sms’je dat je ineens binnenkrijgt. Toevallig heb je ook net een pakketje besteld dus je klikt op de bijgevoegde link, volgt de stappen om een app te installeren en dan staat er – zonder dat je het weet – ineens een virus op je telefoon. De meeste ontvangers van zo'n sms trappen hier niet in, maar ze doen er ook geen melding van, zo blijkt uit nieuw onderzoek van computerbeveiligingsbedrijf G-Data.



Nederlanders doen bijna nooit melding van valse sms-berichten

Geen actie

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders (69,5%) die een vals sms-bericht ontvangen weinig tot geen actie onderneemt. Daarnaast doet maar liefst 79 procent van de Nederlanders geen melding van valse sms-berichten. “Dat is zorgelijk”, zegt Eddy Willems van het bedrijf. “Aangifte doen bij de politie is van groot belang om de daders op te kunnen sporen”.

Virus op je telefoon

De gevolgen van sms-fraude kunnen groot zijn. In mei van dit jaar trapten nog duizenden mensen in een valse sms waardoor er kwaadaardige software op hun telefoon kwam te staan. Deze zogeheten malware kan op de achtergrond sms’jes versturen naar jouw contacten zonder dat je daar zelf weet van hebt, kan je persoonsgegevens stelen en zelfs meekijken in bankapps.

Flu-bot

De berichtjes die van de pakketbezorger lijken te komen, worden al jaren door internetcriminelen verstuurd, maar deze vorm met kwaadaardige software erin is betrekkelijk nieuw. De malware die flu-bot heet luidt dan ook de opkomst van mobiele malware in. Volgens Willems van G-Data is dat problematisch. “Veel mensen zullen denken dat ze geen virus op hun telefoon zullen krijgen en daarom hebben de meesten geen antivirussoftware op hun telefoon staan”.

Meldingen

Via het callcenter van de Fraudehelpdesk druppelen de meldingen over sms’jes die de ontvanger proberen te verleiden om gevaarlijke software te installeren, ook steeds vaker binnen. Vanaf mei kreeg de Fraudehelpdesk via het callcenter al 231 meldingen binnen. Ook via het meldformulier wordt veelvuldig melding gemaakt van nep-sms’jes, hier is alleen niet het onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld de ‘malware-sms’jes’ en phishing-sms’jes. In totaal gaat het dit jaar om 29.535 meldingen.

Ster advertentie
Ster advertentie