Onderzoek
KRO-NCRV

Omstreden thuiszorgbedrijf moet stoppen wegens 'grote veiligheidsrisico's'

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden thuiszorgbedrijf moet stoppen wegens 'grote veiligheidsrisico's'

Thuiszorgorganisatie Naborgh uit Rotterdam moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg stoppen met het verlenen van zorg. De Inspectie spreekt van 'grote risico's voor de veiligheid en gezondheid van cliënten'. De situatie is zo ernstig dat alle cliënten van Naborgh voor het einde van de week moeten zijn overgedragen aan een andere zorgaanbieder.

In juni berichtten Reporter Radio, Pointer en Follow the Money voor het eerst over Thuiszorg Naborgh. De Rotterdamse thuiszorgorganisatie keert twee jaar na de oprichting een miljoen euro aan dividend uit aan de holding van eigenaresse Shanna Naborgh. Het gaat om winst die uit zorggeld afkomstig is. Naborgh maakt winstmarges tussen de dertig en veertig procent in een sector waar meer dan tien procent volgens deskundigen vrijwel onmogelijk is. Een oud-cliënt en anonieme (ex-)medewerkers spreken van fraude met declaraties en handtekeningen bij de organisatie. Met een rechtszaak probeert Naborgh de publicaties te voorkomen, maar het bedrijf wordt door de rechter in het ongelijk gesteld.

Grootschalige fraude

Twee weken na de publicaties in juni voert Inspectie een toezichtbezoek uit bij Naborgh. Dan blijkt dat de zorgbehoefte in cliëntendossiers groter is dan de zorg die cliënten daadwerkelijk krijgen en dat er geen intern toezicht is geregeld. Naborgh voldoet in totaal aan slechts vier van de twaalf getoetste normen van de Inspectie. De organisatie moet haar cliënten daarom per 1 oktober overdragen aan een zorgaanbieder die wel aan de eisen voldoet.

Video niet beschikbaar

Op 1 oktober komt de Inspectie opnieuw langs. Bij dit onaangekondigde bezoek concludeert de Inspectie dat Naborgh nog steeds zorg verleent terwijl er te weinig bevoegd personeel in dienst is om die zorg te kunnen bieden. Dat leidt tot grote veiligheidsrisico's. Daarop oordeelt de Inspectie dat Naborgh de zorg moet staken en alle cliënten op 11 oktober moeten zijn overdragen op last van een dwangsom.

De onveilige situatie van cliënten bij Naborgh was al eerder bekend bij zorgverzekeraars DSW en CZ. Ongeschoold personeel zou morfinepompen bedienen, insuline spuiten en blazen spoelen, meldden goed ingevoerde bronnen aan de verzekeraars. Hierop staakten zij al begin september hun betalingen aan de organisatie. DSW laat weten inmiddels grootschalige fraude bij Naborgh te hebben geconstateerd en heeft daarop een vordering van bijna 300.000 euro ingesteld.

Nieuwe eigenaar

Waar de cliënten van Naborgh terechtkunnen is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de bezittingen van Thuiszorg Naborgh, waaronder de inventaris, het personeel en het klantenbestand vorige week voor een bedrag van ruim 113.000 euro zijn verkocht aan een ander bedrijf: LWA Holding. De eigenaar van LWA Holding is ict-ondernemer Raimond de Haas, die eind september ook het zorgbedrijf Thuis in Zorg opricht om zorg te bieden aan (een deel van) de cliënten van Naborgh.

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onduidelijk. Om zorg te mogen verlenen moet Thuis in Zorg eerst aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. De Inspectie beoordeelt op 14 oktober of dat het geval is en of Thuis in Zorg de cliënten van Naborgh onder haar hoede mag nemen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dirk Mostert (Pointer) en Eelke van Ark (Follow the Money)

Ster advertentie
Ster advertentie