Onderzoek
NOS

Eredoctoraat voor wiskundige en hoogleraar Ionica Smeets

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eredoctoraat voor wiskundige en hoogleraar Ionica Smeets

Hoe vertel je in normale mensentaal over je wetenschappelijke onderzoek? Dat is de specialiteit van wiskundige en hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets. Als eerbetoon voor haar bijdrage aan het 'overbruggen van de kloof tussen experts en het algemeen publiek' krijgt ze een eredoctoraat aan de Open Universiteit. Ze is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Alles begrijpen

De interesse voor wetenschapscommunicatie is bij Smeets stap voor stap gegaan, vertelt ze. "Ik was wiskundige en het viel me op dat ik veel mensen kende die interesse in wiskunde hadden maar er totaal niet in kwamen. Ik begon me te verbazen hoeveel dingen er niet goed gaan."

Ziet Smeets in de afgelopen jaren vooruitgang in het begrip van de wetenschap? "De vraag is: moet iedereen alles begrijpen? De meeste nieuwe wetenschap is heel erg aan de grens van wat we kunnen, heel ingewikkeld. Maar het gaat om dat mensen het idee hebben dat ze genoeg betrokken zijn."

Betrokken zijn

"Je ziet in onderzoeken dat 1 op de 5 Nederlanders best betrokken zou willen zijn bij onderzoek: meedenken over welke vragen wetenschappers stellen bijvoorbeeld. Dus meer mensen best betrokken zouden willen zijn, dat is meer dan nu gebeurt", zegt Smeets.

Volgens Smeets is de kans groter dat wetenschappers goede ontdekkingen doen als er meer contact is met de rest van de samenleving: "Je moet wel weten wat er nodig is, en hoe een uitvinding bijvoorbeeld gebruikt kan worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie