Nog steeds onduidelijkheid en te weinig beschermende middelen verpleeghuizen
- Nieuws
- Nog steeds onduidelijkheid en te weinig beschermende middelen verpleeghuizen
Al op 13 maart trok Marjan Simons aan de bel bij het verzorgingstehuis waar haar ouders zitten. Ze wilde dat het personeel betere beschermende maatregelen nam. Inmiddels zijn haar beide ouders besmet met corona. "Het is het paard achter de wagen spannen", zegt ze in Stand.nl van Spraakmakers.
De meeste ouderen en andere hulpbehoevende mogen al weken geen bezoek meer ontvangen. Toch was op 1 april al in 40 procent van de verpleeghuizen corona vastgesteld. Ook in de thuiszorg zijn er problemen. Een bestuurder zegt vandaag in NRC dat zorgverleners de grootste besmettingshaard worden van corona.
Het personeel doet stinkend zijn best, maar er zijn niet overal voldoende beschermingsmiddelen en ook de uitgebreide testcapaciteit is niet voor alle instellingen ruim beschikbaar.
Simons kan haar ouders niet bezoeken omdat het tehuis in lockdown is. Het gaat wisselend met ze. "De ene dag voelen ze zich beter en dan weer slechter." Inmiddels draagt het personeel daar wél beschermende middelen.
'Tikkende tijdbom'
Cor de Beurs van FNV Zorg en Welzijn ziet inderdaad dat beiden niet echt van de grond komen. "We roepen al vanaf het begin af aan dat niet alles naar de ziekenhuizen moet. Ook buiten de ziekenhuizen zijn beschermende middelen hard nodig. Het is een tikkende tijdbom als je dat niet doet."
De FNV bestuurder ziet dat er veel goed gaat, maar op sommige plekken kan personeel niet veilig werken. "We roepen op om onveilige situaties te melden bij de Arbeidsinspectie of de Inspectie Gezondheidszorg. Zij kunnen maatregelen nemen."
Wat er niet is, kun je ook niet verdelen
Richtlijnen RIVM
Anderzijds ziet De Beurs in dat door schaarste niet alles opgelost kan worden. "Wat er niet is, kun je ook niet verdelen." Daarbij hielp het niet mee dat de richtlijnen vanuit het RIVM in het begin onduidelijk waren over wanneer je nu wel of niet beschermende middelen moest dragen.
Wat is zinvol
Conny Helder van Actiz, de branchevereniging ouderenzorg, doet al weken haar best voor extra goede materialen voor verpleeghuispersoneel. Wat haar betreft moet nu écht duidelijk worden wanneer de beschermende middelen zinvol zijn en wanneer niet. "Daar zit nu de discussie", aldus Helder.
Daarnaast moet de testcapaciteit snel omhoog en wil ze meer duidelijkheid van de experts van het RIVM en de GGD. "Zeg ons nu in welke situatie het beste is om wat te doen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.