Opvolger van Ernst Kuipers: 'Coronacrisis heeft ook goede dingen gebracht'
- Nieuws
- Opvolger van Ernst Kuipers: 'Coronacrisis heeft ook goede dingen gebracht'
De coronacrisis was beangstigend, maar heeft ook goede dingen opgeleverd. Dat zegt Mark Kramer, de nieuwe voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg – de opvolger van Ernst Kuipers – in Dit is de Dag. Vooral het uitwisselen van informatie door ziekenhuizen, vindt hij goed: "Daarom zijn er in Nederland geen Bergamo-achtige praktijken geweest."
Prof. Dr. Kramer is internist en zit in het bestuur van het Amsterdam UMC. Daarnaast was hij de voorzitter van het Roaz Noord-Holland/Flevoland, dus hij was verantwoordelijk voor de verdeling van hulpmiddelen, zoals mondkapjes. Vandaag werd bekend dat hij Ernst Kuipers opvolgt als voorzitter van het LNAZ. Kuipers stopte daarmee om minister van Volksgezondheid in het kabinet Rutte-IV te worden.
Mark Kramer in Dit is de Dag
Video niet beschikbaar
Kramer vond de coronacrisis "fascinerend, maar in het begin ook wel beangstigend", vertelt hij. Als Roaz-voorzitter had hij in het begin veel stress: "In maart 2020 wisten we op vrijdag niet of we op maandag nog genoeg beschermingsmiddelen hadden", vertelt hij. Dat ging al snel beter, waardoor Nederland de crisis relatief goed doorkwam: "Er is nooit een hele grote crisis geweest, gelukkig. Dan doel ik op code zwart", aldus de arts.
Gegevens uitwisselen
Het hebben van genoeg beschermingsmiddelen is een les die Nederland leerde, net als dat het nuttig is om gegevens uit te wisselen. "In het begin wisten we niet hoeveel personeel elk ziekenhuis had, hoeveel bedden ze konden bemannen op de verpleegafdeling of de IC. Dat waren bedrijfsgeheimen, dat deelden we niet met elkaar", vertelt hij.
Niet lang daarna werden die gegevens alsnog gedeeld. "Dat was de basis waarop we patiënten konden spreiden. Daarmee hebben we de druk kunnen verdelen, waardoor er in individuele ziekenhuizen geen Bergamo-achtige praktijken zijn geweest", aldus Kramer.
In de toekomst moeten dit soort gegevens in real time worden gedeeld met andere ziekenhuizen, vindt Kramer, zodat in nieuwe pieken van corona of andere ziekten snel kan worden geschakeld.
Meer IC-bedden
Na de crisis is er ook de vraag of er meer IC-bedden moeten komen. We moeten dit vooral flexibeler maken, vindt Kramer: "We moeten op een makkelijkere manier IC-bedden kunnen opschalen", vindt hij. Dit kan door personeel flexibeler en sneller op te leiden, want de IC-capaciteit zal wel vaker moeten fluctueren: "Je hebt in januari en februari altijd meer IC-verpleegkundigen nodig dan in de zomer."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.