Overgang op de werkvloer: een niet erkend probleem of gezeur?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Overgang op de werkvloer: een niet erkend probleem of gezeur?

Opvliegers, slapeloosheid, concentratieproblemen en zelfs burn-out klachten. Er is te weinig kennis over de invloed van overgang op de werkvloer, vindt vakbond FNV. "Tijd voor erkenning en ondersteuning van werkgevers", zegt Judy Hoffer, bestuurslid bij vakbond FNV in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Uit een enquête van FNV blijkt dat veel werkgevers nog geen beleid hebben als het gaat om de overgang. En dat terwijl maar liefst veertig procent van het ziekteverzuim te relateren is aan de menopauze.

Onwetendheid over overgang

"Het feit dat het onbekend is en er een taboe op heerst, is vreemd als je je bedenkt dat de helft van de Nederlandse bevolking uit vrouwen bestaat", zegt Hoffer. De onwetendheid heeft volgens Hoffer tot gevolg dat bij vrouwen in de menopauze vaak verkeerde diagnoses, zoals een burn-out of een depressie worden vastgesteld.

Bedrijfsartsen, maar ook huisartsen zijn onwetend als het gaat om de overgang en de klachten die daar bij horen. "Er wordt te weinig gevraagd naar de leeftijd en de menstruatiecyclus", zegt Hoffer.

'De overgang hoort bij het leven van een vrouw'

Elma Drayer, schrijfster, columniste en redacteur kijkt met een hele andere blik naar de overgang. Zij is het gezeur over de overgang zat en vraagt zich af waarom al die vrouwen zich toch zo druk maken.

"Ik hoor al mijn hele leven dat er een taboe heerst op de overgang. Als iets altijd maar een taboe is, houdt het op een taboe te zijn. De overgang hoort bij het leven. We worden nou eenmaal ouder. En als je ziek bent, ben je ziek en moet je gewoon naar huis kunnen gaan om uit te zieken."

Volgens Drayer moeten we de feiten van het leven onder ogen zien. "Je wordt een oude vrouw, je wordt onzichtbaar. Er wordt niet meer naar je gefloten. Daar kun je heel boos om worden, maar het is nu eenmaal zo geregeld dat vrouwen hun aantrekkelijkheid verliezen als ze niet meer vruchtbaar zijn. Dat is heel verdrietig, maar daar moet je mee dealen."

Werkgevers moeten meer ondersteuning bieden

Toch wordt het volgens vakbond FNV tijd dat bedrijven een preventieve rol gaan spelen. "Je moet je als werkgever bewust zijn van dit probleem. Het moet bespreekbaar gemaakt worden en het HR-personeel moet kennis hebben over de overgang, zodat het arbobeleid daarop kan worden afgestemd."

Flexibele werktijden en het kunnen aanpassen van de omgevingstemperatuur zouden volgens Hoffer al veel uitkomst kunnen bieden voor vrouwen in de overgang. "Uit de enquête blijkt dat 47 procent van de vrouwen blij is met de pandemie, omdat ze daardoor thuis kunnen werken en zelf de verwarming lager kunnen zetten."

Zo maak je de overgang op de werkvloer bespreekbaar

Marja Beumer, directeur van Projob adviseert bedrijven hoe ze de overgang beter bespreekbaar kunnen maken op de werkvloer. Een goed gesprek erover kan veel ellende voorkomen, stelt zij.

"Het is voor een bedrijf belangrijk om te kijken wat een vrouw in de overgang nodig heeft", zegt Beumer. Soms is een gesprek en kennis er over voldoende. Soms andere werktijden of werkomgeving. “Het is maatwerk. Maar het is van essentieel belang dat deze vrouwen mee kunnen blijven doen op de arbeidsmarkt."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie