Gynaecoloog Wildschut gebruikte ook eigen sperma bij vruchtbare stellen: 'Het ging alleen om zijn eigen behoeften'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gynaecoloog Wildschut gebruikte ook eigen sperma bij vruchtbare stellen: 'Het ging alleen om zijn eigen behoeften'

Het was al bekend dat de Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut in de jaren 80 en 90 in plaats van donorzaad zijn eigen sperma gebruikte. Hij verwekte er in ieder geval 34 kinderen mee. Vandaag blijkt hij met zijn sperma ook nog eens drie kinderen verwekt te hebben bij vrouwen die kinderen wilden met het sperma van hun eigen man. Wat bezielt mannen zoals Wildschut en de eveneens beruchte Jan Karbaat? Psychiater Esther van Fenema geeft antwoorden bij Blok&Toine.

Volgens Van Fenema is het erg lastig om te kijken naar specifieke gevallen. Om gedrag van mensen te beschrijven moet je de mensen echt kennen en spreken. "De psychologie houd zich bezig met afwijkende gedrag, gedachten en gevoelens. Bij deze zaak zien we een duidelijke afwijking van gedrag van de sociale norm die we hebben samen hebben vastgesteld", legt Van Fenema uit.

Video niet beschikbaar

Voortplantingsdrang

Je hebt te maken met het samenspel tussen aanleg en omgevingsfactoren, vertelt Van Fenema. "Wil je er iets verstandigs over zeggen dan moet je die gene onderzoeken. Hierbij kan sprake zijn van een psychotische stoornis, of persoonlijkheidsproblematiek, waarbij narcisme een belangrijk voorbeeld is. Deze mensen hebben overwaardige ideeën over zichzelf."

De drang om je voort te planten is een natuurlijk iets, maar de vraag is waarom bij sommige mensen dit zo extreem is. "Voor Karbaat was het belangrijk om zijn genen te verspreiden, voor als hij er zelf niet meer zou zijn."

Interessant om te onderzoeken

"Theoretisch kan je zeggen dat bij bepaalde persoonlijkheidsproblemen sprake is van een gebrekkige gewetensfunctie. Dit zie je ook bij hooggeplaatste politici en CEO's en criminelen. Soms kan het handig zijn als je niet te veel zorgen maakt om de gevolgen van je gedrag als je belangrijke beslissingen hoeft te nemen."

"Het lastige is dat mensen zoals Wildschut, die zich zo massaal voort willen planten, incidenten zijn. Het zijn geen grote groepen waarbij je onderzoek kan doen om duidelijk vast te kunnen stellen wat er aan de hand is", legt Van Fenema uit. "Als psychiater is dit natuurlijk wel bijster interessant om te onderzoeken, los van alle narigheid van de betrokkenen. Vanuit medisch-wetenschappelijk perspectief is het interessant om te onderzoeken dat iemand alleen rekening houdt met zijn lusten en behoeften."

Waar komt de ondringbare drang van Wildschut en Karbaat vandaan om zich voort te planten?

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie