De psychische pandemie: 'Voor veel psychisch kwetsbaren was corona zoveelste klap'
- Nieuws
- De psychische pandemie: 'Voor veel psychisch kwetsbaren was corona zoveelste klap'
Voor mensen die al psychische problemen hadden kwam corona als een extra harde klap. Dat zag journalist en podcastmaker Tom Veldhuijzen (KRO-NCRV) met eigen ogen. Over de psychische gevolgen van twee jaar coronacrisis maakte hij de podcast: De Psychische Pandemie.
Deel 1 van De Psychische Pandemie - 'Angst en ontwrichting' - De Psychische Pandemie
Behandelingen die stopte
Toen door corona de behandeling van twee van zijn huisgenoten stil kwam te liggen, zag Tom Veldhuijzen met eigen ogen wat dit met hen deed. "Ik woon in een studentenhuis met twee meiden die allebei hulp krijgen voor een eetstoornis. Deze hulp viel door corona weg." Beiden raakte zo in de knel en deden een suïcidepoging. "Toen vroeg ik me af wat hier eigenlijk allemaal gebeurde."
Psychische problemen tijdens corona
Volgens het CBS is het aantal jongeren met psychische gezondheidsklachten gestegen van 12 procent vóór de pandemie naar 24 procent nu. GGZ Nederland zag dat het aantal ouderen met depressieve klachten sinds de coronacrisis is verdubbeld. "Voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn, is corona een life changing event”, zegt Veldhuijzen. En vaak geen positieve.
Zorgpersoneel
Een groep die voorheen niet kwetsbaar was, maar psychisch ook hard geraakt werd door corona, is het zorgpersoneel. Dag in dag uit werkten zij in 'de frontlinie'. Wouter Bondt is teamleider Spoedeisende Hulp in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Aflevering twee van de podcastserie gaat speciaal over hen.
Mensen zijn niet gemaakt om anderen achter elkaar dood te zien gaan
"Corona werd een marathon die geen finish kent", zegt Bondt. Zorgpersoneel is volgens hem getraind om onder hoge druk en stress te werken, maar als die druk aanhoudt vallen ook zij een keer om. Het personeel heeft in korte tijd veel meegemaakt. "Mensen zijn niet gemaakt om anderen achter elkaar dood te zien gaan."
Oorlogssituatie
Tijdens de eerste golf was de situatie op de IC zo stressvol dat het hem deed denken aan zijn tijd als militair verpleegkundige in Afghanistan. "Ik kreeg een flashback naar Kandahar", zegt Bondt. Waar bij Defensie het personeel en hun familie intensieve psychische nazorg krijgen, stonden verpleegkundigen er alleen voor.
Sommigen van hen ontwikkelden burnout-achtige klachten, sliepen slecht, hadden een kort lontje, hartkloppingen maar ook angsten en depressie. "Je gaat met tegenzin naar je werk, je voelt je ook thuis niet meer oké." In de podcastserie legt hij uit waarom hij de hulp van Defensie heeft ingeschakeld om zijn collega's door deze psychisch zware tijd te loodsen.
De Psychische Pandemie is een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1 over hoe de coronacrisis veel psychische problemen verergerd heeft. Met extra tips over wat je zélf kunt doen om mentaal fit te blijven.
Gerelateerde podcast
De Psychische Pandemie
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.