Belgische ambtenaar moet voortaan op (zijn/haar/x) woorden letten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische ambtenaar moet voortaan op (zijn/haar/x) woorden letten

In België is er een discussie opgelaaid nadat de federale overheid een brochure uitgaf, waarin ambtenaren worden aangemoedigd om genderinclusief te communiceren. Niet iedereen reageert enthousiast, vertelt journalist Bart Eeckhout in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: België met Bart Eeckhout

Gewoon 'geachte' of 'beste'

De regering wil met de brochure hun inzet voor genderrechten promoten. De handleiding moet ambtenaren ertoe zetten respectvol met gender om te gaan", citeert Eeckhout. Bij genderinclusief taalgebruik wordt er rekening gehouden met mensen die niet met man of vrouw aangeduid willen worden. Maar moet ook voorkomen dat vrouwen als man worden aangesproken en andersom. “Dus door geen meneer of mevrouw meer te schrijven, maar gewoon 'geachte' of 'beste'.”

Heisa

Het initiatief leidt tot gemengde reacties. “Er zijn natuurlijk ook mensen die dat veel te ver vinden gaan. Zij zien een bevestiging van de dictatuur van de gevoelige minderheden. Een klein voorval groeit zo uit tot een brede discussie over de zogenoemde woke-gevoeligheden, waardoor iedereen voortdurend op zijn tellen zou moeten passen.” Maar de brochure bevat alleen adviezen en suggesties, legt Eeckhout uit. “Ambtenaren krijgen bijvoorbeeld de tip om niet langer geneesheer te schrijven, maar wel arts, en politieagent en -agente in plaats van politieman. Ook op de trein geldt al dat de conducteur niet langer ‘beste dames en heren’ zegt, maar wel ‘beste reizigers’.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

België loopt voorop

De brochure maakt volgens Eeckhout deel uit van een groter actieplan van Petra de Sutter. Zo wil de minister van ambtenarenzaken en overheidsbedrijven van gendergelijkheid een prioriteit maken. “Ook moeten er meer vrouwen in topposities in de ambtenarij verschijnen”, zegt de journalist. De Sutter is in Europa de eerste transgenderminister.

Meer weten?

Bekijk hier de hele brochure over genderinclusieve communicatie.

Bekijk de VRT documentaire Sarah in Genderland.

Bekijk hier de website van minister De Sutter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie