Medisch leiderschap moet gezondheidszorg verbeteren
- Nieuws
- Medisch leiderschap moet gezondheidszorg verbeteren
Het beroep van arts is van oudsher autonoom en sterk hiërarchisch. Maar hoge zorgkosten, toenemende vergrijzing en veranderend medisch landschap vragen om een nieuwe houding. Jonge doctor Mathilde Berghout ontwaart een roep om medisch leiderschap onder artsen.
Video niet beschikbaar
Kom uit je spreekkamer. Zit om tafel met zorgverzekeraars. En neem verantwoordelijkheid voor maatschappelijke gezondheid. Willen we de gezondheidszorg verbeteren, dan moet de hele medische beroepsgroep die punten serieus nemen. Maar volgens Berghout voelen artsen zich bedreigd door politici, zorgverzekeraars en managers en staat de kwaliteit van hun diensten onder druk.
Medisch leiderschap is nodig
Oplopende zorgkosten door (onder andere) vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken zorgen ervoor dat artsen meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de betaalbaarheid en organisatie van de zorg. Medisch leiderschap is nodig, meent Berghout die aan de Erasmus Universiteit promoveerde op het onderwerp.
Ze constateert binnen de beroepsgroep een roep om een fundamentele herziening van wat het betekent om arts te zijn. Berghout: "minder hiërarchisch en van binnen naar buiten de spreekkamer".
Ernst Kuipers en Diederik Gommers zijn volgens Berghout de belichaming van sterk medisch leiderschap. Wel vindt ze dat focus in de coronacrisis te veel ligt op de medici in ziekenhuizen. In haar proefschrift bespreekt ze artsen in de hele beroepsgroep. "Dus ook bijvoorbeeld specialisten ouderenzorg in verpleeghuizen of bijvoorbeeld revalidatie-artsen in revalidatiecentra."
Berghout geeft aan dat de zorg in Nederland heel goed is en dat artsen best een aardig salaris opstrijken, maar dat je de krant maar hoeft open te slaan voor verhalen over jonge artsen die kampen met hevige stress. De grote mate aan bureaucratie is daar onderdeel van.
Om de zorg in alle opzichten te verbeteren en in de oplopende kosten in de hand te houden, wordt het volgens Berghout tijd dat de arts meer betrokken is bij het nemen van beslissingen. Van politieke besluiten tot aan tafel met zorgverzekeraars: de arts moet ook buiten de spreekkamer zijn verantwoordelijkheid gaan nemen.
Lees hier meer over haar onderzoek.
Mathilde Berghout
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.