Zo zorg je ervoor dat je productief thuiswerkt
- Nieuws
- Zo zorg je ervoor dat je productief thuiswerkt
Door het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. Hoe zorg je dat je productief blijft? Arbeidsmarktspecialist Marja Beumer geeft in de uitzending van Spraakmakers een aantal tips.
Ritme en natuur
Het belangrijkste is om je ritme vast te houden. Zet de wekker op dezelfde tijd als normaal, ga douchen en eten. "Wat ik persoonlijk doe is even een wandeling maken voordat ik begin." Zo laad je je accu op en word je wakker.
Als je terug bent, zet dan een glas water klaar, eventueel wat fruit en ga volgens een normaal ritme aan de slag. Belangrijk is om doelen te stellen wat je op een dag wilt doen.
Reële doelen
Beumer adviseert om met de werkgever in gesprek te gaan over wat van je verwacht wordt en wat je zelf kunt bieden. Voor de werkgever is het advies te vragen wat iemand kan en wat nodig is om goed te functioneren. Van de werkgever vereist dit vertrouwen, terwijl het voor de werknemer een "uitstekende kans is om Nederland vooruit te helpen door je werk goed te blijven doen".
Bel elkaar
Naast productief werken, is het sociale aspect van een werkomgeving belangrijk. De bekende gesprekjes bij de koffieautomaat die nu wegvallen. Beumer raad aan om elkaar te bellen en vooral te vragen 'hoe gaat het?'.
Maak een schema
Vooral voor gezinnen met kinderen die thuis zijn en één of twee partners die thuis werken, kan het dagelijks ritme een uitdaging zijn. Want hoe verdeel je de taken, wanneer overleg je rustig met je collega of werkgever en wanneer kun je echt aan de slag? "Ga na het avondeten met potlood en papier zitten en kijk wat wél haalbaar is."
Zo kan bijvoorbeeld overdag één van de twee met de kinderen bezig zijn en voor het eten zorgen. Wanneer de ander dan die taken overneemt, kan de een aan het werk. Dat zorgt wel voor variabele werktijden waar werkgever en -nemer flexibel mee om moeten gaan. "Dat is nodig, want het gaat niet alleen om het belang van het gezin, maar om een groter economisch en maatschappelijk belang."
Zoek een andere invulling
Dan is er ook nog een groep die langdurig werkloos thuiszit. Beumer roept op om creatief te zijn en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, te kijken naar sectoren waar nood is of simpelweg de buurman of buurvrouw te helpen. Dat kan door boodschappen te doen of te bellen naar mensen die alleen zijn. "We moeten het sociale aspect aanwakkeren."