De EU barst van de spionnen
- Nieuws
- De EU barst van de spionnen
Europa is een aantrekkelijk speeltoneel voor spionnen. Niet alleen landen als China en Rusland neuzen graag rond in de Europese achtertuin, ook Amerika gluurt mee. Dat ze er zijn, weet bijna iedereen. Maar hoe we ze kunnen vangen, blijft lastig . Barbara Moens, journalist bij Politico, deed er onderzoek naar.
EU in de maag met spionnen
Journalisten en diplomaten
Het zijn zeker geen stereotype mannen in regenjassen met een gleufhoed, vertelt Moens in Bureau Buitenland. "De meeste spionnen werken als journalist of als diplomaat op een ambassade. Naar schatting zijn tien tot twintig procent van de ambassade-medewerkers spionnen. Het voordeel van zo'n coverbaan is dat het makkelijker wordt om toegang te krijgen tot allerlei informatie."
Landen als China en Rusland neuzen graag rond in de Europese achtertuin. Maar ook Amerika, verzekert de journalist. "Bij Rusland speelt de kwestie van de oorlog in Oekraïne een rol. Voor China is het aantrekkelijk om informatie te krijgen op het gebied van technologie. Dat land wil immers marktleider technologie zijn."
Europese aanpak
Europa werd deze week geconfronteerd met een groot corruptieschandaal. Inmiddels blijkt ook de Marokkaanse inlichtingendienst DGED betrokken te zijn. Volgens Moens toont het aan hoe belangrijk het is om gericht onderzoek te naar spionagewerk.
Ondanks alle spanningen blijft het lastig om de spionnen te vangen. De verantwoordelijkheid ligt bij de Belgische veiligheidsdiensten, legt ze uit. "Het zou beter zijn als er een Europees koppel komt, net zoals een Europol. Maar het uitwisselen van vertrouwelijke informatie tussen veiligheidsdiensten, blijft gevoelig."
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.