Zit Afrika eigenlijk wel te wachten op onze vaccins?
- Nieuws
- Zit Afrika eigenlijk wel te wachten op onze vaccins?
In plaats van kinderen te vaccineren of ouderen een derde prik te geven, zouden vaccins naar armere landen worden verscheept. Deze oproep klinkt al lang vanuit onder andere Artsen Zonder Grenzen. Zitten inwoners van die landen eigenlijk wel te wachten op onze prikjes? Dat is nog maar de vraag, stelt journalist Gerbert van der Aa, die onlangs in Senegal en Mauritanië was: "Tot mijn verbazing wilden weinig mensen zich laten vaccineren."
Video niet beschikbaar
Van der Aa merkte dat veel mensen corona 'wel mee vonden vallen'. "Als ik het mensen vroeg zeiden ze dat ze niemand kenden die heel ziek was geworden." Daarom vonden ze de vaccinatie niet nodig, vertelden ze hem: "Ze zeiden: tegen malaria zou ik het wel overwegen, maar tegen corona? Laat maar zitten." Hierdoor is er ook geen tekort aan vaccins, merkte hij. Toen hij een kliniek bezocht, lagen daar gewoon vaccins klaar, maar de inwoners kwamen ze niet halen.
Zes procent
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei eerder dat de Commissie hoopt dat 70 procent van de wereldbevolking wordt gevaccineerd. Op dit moment zit Afrika nog lang niet op dat percentage, vertelt veldepidemioloog Amrish Baidjoe, werkzaam bij Artsen Zonder Grenzen. Hij noemt een percentage van zes procent. Dit moet wel hoger, vindt hij, mede omdat ongevaccineerde mensen een reservoir kunnen zijn voor nieuwe varianten. Als de ziekte rondgaat, kan het muteren. "Als er veel transmissie is, heb je grotere kans op nieuwe varianten", zegt Baidjoe.
Studies bevestigen het beeld dat Van der Aa schetst, dat weinig Afrikanen heel ziek worden van corona. Dit komt volgens Baidjoe mede door 'welvaartsziekten', die in Afrika veel minder voorkomen dan in bijvoorbeeld Nederland. Veel mensen die in Nederland op de IC komen, hebben last van onderliggend lijden, zoals hart- en vaatziekten. In Afrika speelt dat op de meeste plekken minder. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de inwoners heel anders: in Afrika is de gemiddelde inwoner 20, in Europa 44, vertelt Baidjoe. Dit draagt allemaal bij aan een lagere prikbereidheid.
DIDD: over vaccins in Afrika
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.